Snart bare Jens igjen?

Av - 27.9.2009 22:00
Solnedgang over sosialdemokratene

Solnedgang over sosialdemokratene - midt i finanskrisen. Foto: Dag Yngland

Angela Merkel fortsetter som kansler etter helgens parlamentsvalg i Tyskland. Den nye regjeringen består av Merkels konservative kristeligdemokrater og markedsvennlige liberale. Merkels regjeringspartner gjennom de fire siste år, sosialdemokratene, fikk sitt verste resultat noensinne. Resultatet føyer seg inn i rekken av nederlag. Snart er det bare Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet igjen.

Midt i finanskrisen sliter sosialdemokratene over hele Europa. Da den siste økonomiske oppgangen startet i 2000/01 hadde venstresiden regjeringsmakt i to av tre EU-land. Et tiår senere styrer de bare i Storbritannia, Spania og Portugal. (se kart). Britene går til valg neste år med gode sjanser for en konservativ maktovertakelse. Den spanske statsministeren Jose Luis Rodriguez Zapatero sitter trygt frem til valget i 2012. Hans portugisiske kollega, Jose Socrates, ble sterkt svekket og mstet flertallet i helgens valg, men vil trolig fortsette i regjering.

Men hvorfor får sosialdemokratene skylden for finanskrisen? Så enkelt er det ikke. Men venstreorienterte velgere er mange steder så rasende over finanskrisens virkninger at ansvarlig sosialemokrati blir for vassent. Venstresiden går mot venstre. Slik sett er de tyske velgere et godt eksempel. De strømmer til miljøpartiet De grønne og det populistiske venstrepartiet Die Linke  som inkluderer restene av det østtyske kommunistpartiet som bygget Berlin-Muren. De tidligere undertrykkerne av frihet lover nå kamp mot kapitalen – av mange på venstresiden sett på som de nye undertrykkerne.

Venstrepartiet som ledes av den tidligere sosialdemokratiske lederen, Oskar Lafontaine, drev sosialdemokratene fra skanse til skanse i den ubekvemme koalisjonen med kristeligdemokratene. Kun 23 prosent av velgerne stemte til slutt på utenriksminister og kanslerkandidat Frank-Walter Steinmeier. Nedgangen var på over 10 prosentpoeng fra forrige valg. Sosialdemokratene har dermed tapt hver tredje velger. Det såre forholdet mellom sosialdemokratene og deres tidligere leder Lafontaine gjør det umulig med en venstrekoalisjon.

Les mer om partiene i tysk politikk her.

De borgerlige velgerne valgte derimot mer marked. Vinnerne på høyresiden var de næringslivsvennlige liberale i FDP. Mange stemte på de liberale, fordi Merkel i koalisjon med sosialdemokratene har kjørt en svært forsiktig linje i den økonomiske politikken. Nå vil de borgerlige velgerne ha skatteletter, mindre byråkrati, lavere skatter og mer konkurranse. Ikke akkurat det venstresiden ønsket seg i finanskrisen, men så lenge de står splittet står de alene.

Da er det andre tider for statsmnister Jens Stoltenberg i Norge. Med oljeinntekter og penger i budsjettene trenger han ikke preke måtehold. Og det passer også hans velgere godt.

De fem partiene i Bundestag har følgende oppslutning (resultat ZDF). Endring i forhold til 2005-valget i parentes:

Kristeligdemokratene    33,8 prosent  (-1,4)

Sosialdemokratene 23,0   (-11,0)

Liberale 14,6  (+4,8)

Venstrepartiet Die Linke 11,9 (+ 3,2)

De grønne 10,7  (+2,6)

Andre: 6,0 prosent (Piratpartiet 1,9).

Valgdeltakelse 71,2 prosent (-6,5)

Offisielt resultat på Bundeswahlleiter.de.

Tags: , , , , , , , , ,

En kommentar til “Snart bare Jens igjen?”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Anne Marte. Anne Marte said: RT @europablogg Merkel leder i tysk valg. Sosialdemokratisk kollaps.: Tyskland går til høyre. Kansler Angela M.. http://bit.ly/3PdDf1 […]