Selg øyene, lei ut vulkanene!

Av - 5.3.2010 10:59
Til salgs! Grekerne bør selge noen av de vakre øyene sine for å senke budsjettunderskuddet foreslår tyske politikere. Foto: CC/Nite Dan

Til salgs! Grekerne bør selge noen av de vakre øyene sine for å senke budsjettunderskuddet foreslår tyske politikere. Foto: CC/Nite Dan

Hvordan kan Hellas og Island komme seg ut av den islandske krisen. Selg et par øyer! Lei ut vulkanene! Det er noen av rådene som strømmer inn til de kriserammede landene. Natur- og kulturressurser er nemlig landenes hemmelige verdier. Hvis de bare får en pris.

Idag er det D-dag for kriselandene Hellas og Island. Den greske statsministeren George Papandreou er på sjarmtur til Berlin og Paris for å få politisk støtte – og kanskje litt penger – til å hjelpe landet til å holde seg innenfor euro-valutaen.

På den andre siden av Europa forhandler islendingene  med Storbritannia og Nederland om en erstatningspakke for tapene islandske banker påførte sine kunder i Icesave-kollapsen.  Den islandske regjeringens forslag om  erstatningsløsning for utenlandkse småsparere skal ut i folkeavstemning i morgen. Et rungende nei er ventet – og det kan ytterligere forsure forholdet mellom Island og EU. Kanskje kan det også bidra til et nei i en eventuell folkeavstemning om islandsk EU-medlemskap om et år eller to.

Men kanskje krisene kan løses på andre måter? Tyske politikere og økonomer har foreslått å se nærmere på landenes virkelige verdier. Hellas har tusenvis av vakre øyer og  uerstattelige kulturskatter. Kan ikke Hellas selge ut noen av sine vakre øyer og pantsette noen av sine kulturskatter. Og så bruke inntektene til å slette gjeld. Andre land har jo privatisert eiendom for å få penger i statskassa. Men om de stolte grekerne går med på å selge ut land til utlendinger….

Islands største ressurser ligger også i bakken. Landet har enorme energiressurser fra underjordisk varme. Kunne det være en ide å utvikle dem sammen med de energisultne landene som samtidig er Islands kreditiorer. Energi for gjeld er lansert som et forslag fra en nederlandsk stiftelse.

Nød lærer naken kvinne å spinne – het det den gangen damer lagde klærne selv. Kanskje mer fantasi og mindre mas med markedsmakt er veien å gå for å løse finanskrisen?

Underjordisk varme er en av Islands skjulte verdier. Kan energien brukes til å få landet ut av finanskrisen? Foto: CC/

Underjordisk varme er en av Islands skjulte verdier. Kan energien brukes til å få landet ut av finanskrisen? Foto: CC/

Tags: , , , , , , , ,

En kommentar til “Selg øyene, lei ut vulkanene!”

  1. […] har kommet med “velmenende” råd til grekerne om hvordan de kan redde økonomien ved å selge sine øyer og pantsette kulturskatter. En annen løsning kunne kanskje være å bytte valuta? Hellas hadde i disse tider kunnet dra nytte […]