Kunstnere mot kommunister – igjen

Av - 12.1.2013 11:14
Fargeklatt. Den tsjekkiske kunstprofessoren, Vladimir Franz, skaper spenning i det tsjekkiske presidentvalget. Hans to viktigste motkandidater er to gamle kommunister. Foto: Jakub Hussar

Fargeklatt. Den tsjekkiske kunstprofessoren, Vladimir Franz, skaper spenning i det tsjekkiske presidentvalget. Hans to viktigste motkandidater er gamle kommunister.       Foto: Jakub Hussar

Tsjekkia avholder i dag sitt første direkte presidentvalg i landets 20 år lange historie. Kandidatene i første runde minner mye om konfliktlinjene fra det gamle kommunistiske Tsjekkoslovia som ble delt i 1992. En reformert kommunist og en omvendt kommunist er de to favorittene. Kunstnere, TV-stjerner, menneskerettighetsforkjempere og fin gammel adel hører også til utfordrerne. Du kan følge valget idag på den engelskspråklige hjemmesiden til nettstedet Ceske Noviny.

Milos Zeman er en tidligere sosialdemokrat og statsminister fra 1998-2002. Han var en kort tid medlem av kommunistpartiet under den liberale Praha-våren i 1968, men ble senere utestengt fra partiet. I valgkampen spiller på han likevel på sin rolle under 68-våren. Blant mange eldre tsjekkere sees den fortsatt på som en gyllen periode. Selv om eksperimentet “sosialisme med et menneskelig ansikt” fikk en brutal slutt med den sovjetiske invasjonen i august det året. Zeman er kjent som en folkelig politiker med øl i glasset som gjerne snakker rett fra leveren.

Han viktigste utfordrer er Jan Fischer, en tidligere statsminister (2009-2010) og byråkrat i det tsjekkiske statistiske sentralbyrået. Han var medlem av kommunistpartiet fra 1980 til fløyelsrevolusjonen som kastet kommunistyret i 1989. Idag er han regnet som en konservativ kandidat og han har beklaget sin fortid i kommunistpartiet. Zeman og Fischer ligger i meningsmålinger begge på rundt 25 prosent av stemmene og er favoritter til å gå videre til annen valgrunde.

Kamp mot kommunister

Borgerrettighetsgrupper har satt i gang kampanjer mot de to kandidatene for å hindre at “en kommunist får sete i presidentpalasset” på Hradcany. Også blant de andre kandidatene dominerer kunstnere, borgerrettsforkjempere og intellektuelle.

Den tredje mest populære kandidaten er nå kunstprofessoren Vladimir Franz med 11 prosent. Han er i utlandet mest kjent for å ha tatovert 90 prosent av kroppen sin og bruker den som et medialt kunstverk. 53-åringen er med sine liberale og tolerante holdninger en populær mann blant unge.

_ Jeg har selv valgt min hudfarge, sier han om sitt utseende.

En annen fargerik kandidat er den tsjekkiske utenriksminister Karel Schwarzenberg – eller Karl Johannes Nepomuk Joseph Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Menas til Schwarzenberg som er hans egentlige adelige navn. Han tilhører den ypperste av den gamle adelen i det habsburgske keiserriket og bodde i Østerrike under kommunisttiden. Schwarzenberg har alltid engasjerte seg sterkt for menneske- og borgerrettigheter og er en anerkjent politiker i inn- og utlandet.

Ellers deltar Jiri Dienstbier, sønn av Charta-aktivisten med samme navn, den EU-kritiske TV-journalisten Jana Bobosikova, skuespilleren og menneskerettighetsaktivisten Táňa Fischerová og den japansk-ættede næringslivslederen Tomio Akamura. Tsjekkernes omgang med rasisme er et underliggende tema i valgkampen. Det liberale og kulturelle borgerskapets dominans i byene dekker over en stor skepsis til fremmede kulturer i andre deler av befolkningen. Selv om det bor mange vestlige innvandrere i Praha er det lite innvandring generelt. Tsjekkia er det landet i EU som er mest skeptisk til å gi statsborgerskap til folk fra andre land.

Les ellers mer i den utmerkede boken “The Czechs in a Nutshell” av den norske journalisten Terje Englund i Praha. Han beskriver godt det noe forvrengte og anstrengte tsjekkiske selvbildet. Mens det var knappe 1800 underskrivere på det legendariske oppropet “Charta 77” fra opposisjonelle i 1977  var det på samme tid 1.800 000 medlemmer i kommunistpartiet.  Altså 1000 kommunister per opposisjonell. Etter revolusjonen kunne det virke som det hadde vært omvendt.

Tags: , , , , , , , ,

3 kommentarer til “Kunstnere mot kommunister – igjen”

  1. Hei Olav Anders,
    Takk skal du ha! Jeg opprettet Ølrepublikken opprinnelig som en slags skriveøvelse, men etter hvert fall det meg inn at det jo kan finnes noen andre som har interesse for Tsjekkia, og siden denne delen av Europa ikke akkurat får særlig mye dekning i store norske media, kan bloggen være et beskjedent forsøk på å bøte på denne mangelen.

    hilsen
    Slawomir