Hva er det med grekerne?

Av - 3.11.2011 13:28

 

Hva er det med Hellas. Landet er vakkert og burde vært et av verdens beste å bo i. I stedet er et en kranglefant som ligger i konflikt med de fleste naboene sine. Foto:

Hva er det med Hellas. Landet er vakkert og burde vært et av verdens beste å bo i. I stedet er et en kranglefant som ligger i konflikt med de fleste naboene sine. Foto: CC

 

 

Vakre strender og varme solstråler. Vennlige mennesker – vin og god mat i overflod. Et godt sted å være. Det er turistenes Hellas. Hvorfor er det ikke grekernes? Hva er gått så aldeles galt med landet som burde ha alle forutsetninger for å være en velstandsøy i Europa.

Den greske statsministerens Georgios Papandreous beslutning om å avholde folkeavstemning i euro-spørsmålet viser kanskje noe av svaret. En politisk kultur der høyt spill og mangel på tillit er sentralt. Alle lurer alle for ikke selv å bli lurt. I tillegg bærer grekerne på en gigantisk arv fra antikken som ser ut til å overskygge dagens virkelighetsoppfatning.

Grekerne oppfant demokratiet – ja, men også ordet drama. De krangler med de fleste av sine nære naboer – med Tyrkia om grenser og gamle dager – med Makedonia om navnet på landet og enda eldre dager). Det betyr ikke at grekerne uten videre kan kaste 500 millioner EU-borgere ut i kaos (forøvrig nok et gresk ord – takk).

Etter over 20 år som reporter i Europa har jeg sjelden sett europeiske politikere og byråkrater mer skuffet enn denne uken. Problemet er ikke folkeavstemningen i seg selv – slikt har europeerne hele tiden. Det er måten den kunngjøres på. Uten noen form for konsultasjoner med partnerlandene som har satt all sin politiske kapital inn for å redde grekerne.

Flere regjeringer og partier har sprukket på Hellas-hjelpen. Nå risikerer statsminister Papandreou alt for å redde seg selv. EU ser gjerne på seg selv som en familie av nasjoner, men her har  familiens fryktede fetter brutt alle tabuer for folkeskikk. Nok en gang.

Uten tanke på faren for en kollaps i euro-sonen – verdens viktigste valuta etter dollar. Og rett før møtet mellom verdens 20 viktigste industriland (G20) – et møte som kanskje er siste sjanse på mange år for europeerne til å sette sitt stempel på det neste tiårets økonomiske virkelighet.

Tyskland, Frankrike hadde en ambisøs plan for å bruke G20-møtet til å stramme inn kontrollen på banker og hedgefonds, få til en skatt på finanstransaksjoner, tørke ut skatteparadiser og lyssette skyggeøkonomien i mafiaens hender. Suksessen fra forrige ukes EU-toppmøte skulle være beviset for at EUs form for dialog mellom stater er den riktige vei å gå også i verdenssamfunnet. I stedet er det nå kapitalistene i USA og kommunistene i Kina som kan tar styringen.

Lederen for euro-landene. den luxemburgiske statsministeren Jean-Claude Juncker beskrev stemningen i Cannes under møtet mellomn EU-toppene og Papandreou slik på tysk TV; Miserabel….

 G20-planen i fare

I snart to år har de 27 EU-landene forsøkt å stabilisere sin fattige fetter (se tidslinje her). Landet som aldri var kvalifisert for euro-sonen, fikk mast seg med på grunn av sin historiske dimensjon. Hellas grunnla europeisk kultur – alstå må landet være med i den felles valuaten. Ironisk nok var Frankrike den ivrigste pådriveren – i dag Frankrikes presient Nicolas Sarkozy  som får grekernes selvråderett i fanget. Men det er lenge siden Hellas strålte og var en inspirasjon for hele Europa. Idag er landet en belastning.

Hellas er fattig, underutviklet og udemokratisk. Byråkratiet er råttent og folk flest gjør så godt de kan for å karre seg gjennom i hverdagen. Det verste er likevel den grenseløst selvsentrerte holdningen – meg, meg selv og mer om meg. Det er en politisk holdning som ofte vokser frem i sosialt usikre samfunn der folket ikke stoler på de styrende og heller ikke på hverandre. Det snakkes hele tiden om konspirasjoner og hemmelige planer og skjulte brorskap. Slik sett er Hellas nærmere mange land i Midtøsten enn Europa.

Hellas og Tyrkia inn i  EØS?

Hvordan et moderne Hellas kunne vært – så jeg i går. Da Tyrkias statsminister Recep Erdogan besøkte kansler Angela Merkel her i Berlin (rett før Papandreou  smalt av sin egen politiske selvmordsbombe). Tyrkia strutter av selvtillit. Landets muslimsk-konservative regjering satser på markedsøkonomi og islamsk kulturkonservatisme og kan vise til en boomende økonomi med vekst på nærmere 10 prosent i året. Tyrkias økonomiske og politiske suksess er et forbilde for mange av de muslimske landene i Midtøsten og Nord-Afrika som nå håper på bedre tider etter å ha kvittet seg med sine gamle (og ofte verdslige) diktatorer. Men Tyrkia vil mer.

_ Wir sind zusammen (vi står sammen), sa Erdogan på radbrukket tysk og viste til at det går altfor langsomt med landets EU-søknad. Det er allerede nærmere tre millioner tyrikisk-ættede innbyggere i Tyskland. Nå vil Erdogan ha hele Tyrkia inn i EU og euroen. De fleste EU-landene kvier seg for å ta den nye kjempen inn i familen. Mest fordi landet med 73 millioner innbyggere – da vil være EUs nest største – foran Frankrike (65 millioner) og kanskje snart største – forbi Tyskland (idag med 82 millioner, men synkende). Men også fordi det er betydelig skepsis i mange kristelig-demokratiske partier til å utvide EU så langt inn i islamske områder.

Merkel vil heller la Tyrkia få en spesiell status i forhold til EU. Hvordan og hva den skal innebære vet ingen, men det er greit å minne om det nyttige redskapet EØS. Der har man fri adgang til EUs marked og regler, men slipper å stemme og ta ansvar. Norge er med der. Vi kan snart bli eneste medlem i EØS med lille Lichtenstein.  Om Island gjør alvor av sin søknad om EU-medlemskap.

Kanskje et Hellas ute av euroen og EU også kan få plass i EØS sammen med Tyrkia.  Med Norge som fredsmekler og økonomisk redder. Vi har jo fortsatt litt igjen av oljefondet. Ja, og hvorfor ikke la Russland og Ukraina, samt landene i Kaukasus og Balkan også komme inn i  dette venterommet. Det ville i vært fall være et praktisk møte med virkeligheten for det norske fredsdiplomatiet.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

23 kommentarer til “Hva er det med grekerne?”

 1. Bra blogg, Dag!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som helgens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. Larzan says:

  Artig sistesetning. Fredsdiplomati blir aldri igjen det samme..

 3. Niccolo says:

  Du har ikke peiling..! Når du ikke har den minste anelse om hva som foregår bør du heller ikke uttale deg som om du gjorde det. Les heller litt før du skriver. Skjer forresten med tyrkisk propaganda? Et land som krenker menneskerettighetene til daglig får du til å fremstå som et bedre land enn Hellas.. Maken til idioti..

 4. Anon says:

  Grekere med Tyrkia ? Faen for en tulling.

 5. Dag Yngland says:

  Ja, interessant reaksjon. Og skjønner at det svir.
  Men kjenner både grekere og tyrkere og har lest nok og reist hit og dit i Europa i 20 år.
  Så jeg tror jeg er i stand til å skrive noen linjer om det.

  Er enig i at Tyrkia er et dårlig land for menneskerettigheter. Derfor er de heller ikke i EU. Men dette var en artikkel om økonomi og et land som mener det er kvalifisert for EU og euro og et som gjør alt for å ikke være det.
  Grekerne kan ikke fortsette å skylde på EU, USA og Tyrkia for alt som går galt.
  Landene i Øst-Europa hadde en mye vanskeligere overgang fra kommunisme til markedsøkonomi som tok 20 år. Men de klaget ikke, men jobbet og tok reformer på alvor. Nå er flere av dem rikere enn Hellas.

 6. Espen says:

  Tyrkia, bør ordne opp i en del ting før de blir medlem i EU eller EØS, nord kypros, de bør ta ett oppgjør med det armenske folkemord og gi kurdere økt selvstyre/eget land

  georgia bør gi avkall på abkhasia og sør ossetia
  armenia og asjerbajan bør ordne opp i grensekonflikten sin før det blir ny krig
  ukraina har noen år igjen med demokratiske reformer
  hviterussland er det helt uaktuellt å ha med før de ordner både økonomi og diktatur
  russland blir med i WTO nå så da får vi en arena å klage på dem hvis de kødder i svaldbard sonen, å ta dem med i EU eller EØS er meningsløst før de tar ytringsfrihet og demokrati mer alvorlig

  men jeg håper vi kan trå til å hjelpe moldova inn i varmen, 30% moldovere jobber ulovlig i EU og tør ikke reise hjem av frykt for å ikke slippe inn i EU igjen
  Transnistria har erklært seg selvstendig, så det er ett problem som må løses, men tror nok det vil løse seg dersom de får en gulrot

  det er en spennende tid vi lever i

 7. De har brukt mer penger enn de har. Så enkelt. De har problemer med å betale tilbake.
  Hvorfor demonstrasjoner? Befolkningen skjønner det ikke. De har jo ikke gjort noe. Det er styresmaktene som har vært totale idioter angående økonomi. Befolkningen er forbanna og “vil ikke”/”vil ikke godta” at de skal bli straffet for noe de jæ**la styresmaktene har gjort. De selv har god økonomi men sørger for å bringe arbeidere og andre ut i krise.
  Er absolutt ikke rart at de er forbanna.
  At styresmaktene prøver å komme seg unna er vel forståelig det også, men som landets øverste ledere burde de ta mer ansvar og ha mer “guts” for å ordne opp i krisen. De vingler og er for feige, til nå ihvertfall. De må ta ansvar for landet og ordne opp på best mulig måte. At opposisjon og sittende regjering krangler om makt er litt tåpelig, samtidig som det er forståelig at det er rart at regjeringen sitter ennå.

 8. ampi says:

  Greske politikere har siden Hellas ble EU-medlem kjøpt stemmer for penger de har tjuvlånt fra resten av EU. Dette er kriminelt, og skyldes at man blir søkkrik av å være korrupt politiker i Hellas. Akkurat som i andre land som ikke er ordentlige land, i betydningen økonomisk felleskap. Og greske velgere er naturligvis ikke bedre enn sine politikere. Et stort flertall av dem vil betale minst mulig skatt til sitt eget “nasjonale felleskap”, fordi de jo skjønner at dette felleskapet ikke finnes. Men de vil mer enn gjerne leve høyt på tyske og franske skatteinnbetalinger. Om vi har greske tendenser i norsk politikk? Ja, av og til, og særlig når Frp øker sin oppslutning. Carl og Siv er ekte grekere. Å være greker er ikke hva det var. Om det det noensinne har vært det, da.

 9. Forøvrig tror jeg norsk fisk selger godt til andre land også, man må bare omstille markedet. Tror ikke Norge taper stort på at Hellas går konkurs, man må bare finne andre markeder og jeg tror ikke Norge vil få problemer med det!

 10. Albert says:

  Håper Tyrkia aldri, aldri vil bli med i EU. Heller Hellas, som faktisk er et europeisk land. Hvis Tyrkia kan bli med i EU med kun 3 % av sitt areal på det europeiske kontinent, blir det bare for dumt.

 11. Anne says:

  well,it seems those Turkish people who wanted to be part of EU simply moved over there:)
  And when it comes to Greece is only one question comes up-Who didnt know THEN about Greeks and their way of living what they know about Greeks NOW???

 12. Morten says:

  Selve kjernen av problemet med Hellas er grekernes manglende arbeidsmoral og villighet til å betale skatt. Den styrtrike halve prosenten av befolkningen som har syltet ned hele sin formue i skatteparadiser er én side av saken. Den andre siden går på at den offentlige sektoren har vært og er gjennomsyret av korrupsjon, der jobbene går til venner og familie som langt fra er kvalifiserte for dem. Når du har slik inkompetanse og null skattevilje, kommer det jo ikke penger inn til staten. Når offentlige ansatte får bonus for at de kommer tidsnok på jobben om morgenen, er det noe riv ruskende galt. Og når alt har gått så uendelig galt, burde de betingelsesløst ha tatt i mot redningspakken fra EU og bukket dypt og inderlig i mange år fremover. Det er rett og slett frekt å takke nei til resten av Europa som vil følge i dragsuget om de ikke får skikk på økonomien (igjen).

 13. Tore says:

  En ting er at Hellas har vanstyre, og korrupsjon, og har brukt og lånt over evne (blandt annet “tvunget”, eller påvirket til å gjøre det til det av både EU og bankene-feks kjøp av våpen.) Det er faktisk til og med mulig at bankene har gitt disse lånene for å høste frukten av gjelden det bygger opp. Noe må selvsagt gjøres nå. Men…

  En annen ting er medisinen som nå blir påtvunget dem. Det er direkte historieløst å se at ingen kommenterer verdensbanken og IMF sin rolle oppe i dette. Dette er en organisasjon som lever på katastrofekapitalisme, og er bygd på ultraliberalisme og å sette land i enda større gjeld. Det finnes ikke et land som IMF har grepet inn i , som det har skjedd en sunn økonomisk eller sosial utvikling. IMF er ekstremt høyreliberalistisk og kjemper kun de rikestes kamp(finansinstitusjonene). Og folk er nå lurt til å tro at IMF sin medisin er løsningen på dette. Det er disse folka (finanseliten) som har skapt krisen i blandt annet USA i utgangspunktet. Og de klarer å lure oss alle igjen.

  Tidligere sjeføkonom og senior visepresident i verdensbanken:

  “When the IMF arrives in a country, they are interested in only one thing. How do we make sure the banks and financial institutions are paid?… It is the IMF that keeps the [financial] speculators in business. They’re not interested in development, or what helps a country to get out of poverty.”
  —Joseph Stiglitz[31]

  Les artikkelsen om IMF på wikipedia så har dere et sted å begynne.

  http://en.wikipedia.org/wiki/IMF

  Det er disse menneskene som styrer verden nå. Og dermed har vi pr definisjon ikke demokratier i den vestlige verden heller, når den rike finanseliten kan styre skuta. Fytti grisen så naive vi er. Og dette viser bare at pengene styrer.

  Tore

 14. Håkon says:

  Opptakskravene til EU medlemskap burde inkludere :
  Er borgerene villige til å jobbe til de er 68 år gamle ?
  Har nasjonen et balansert nasjonalbudsjett ?
  Er borgerene villige til å betale 35-40% skatt av sin inntekt ?

  Hvis svaret på alt dette er nei, så burde de også holdes utenfor EU…

 15. Ida says:

  it is certainly very wrong and disrespectful to say that this applies to all Greeks…

 16. Dag Yngland says:

  Who said that?

 17. Spiros says:

  Det er helt utrolig at det finnes så mange Hellas-eksperter i Norge… Det er helt utrolig at dere kan så mye om vår kultur, politikk og moral…. Og det er selvfølgelig lov å kommentere den økonomiske situasjonen vi befinner oss i. Jeg godtar også kritikken når det gjelder det korrupte politiske systemet. Men for all del – ikke bland dere opp i vår historie. Og vi trenger ingen til å lære oss hvem våres naboer er. Det har vi kjent på kroppen. I mange år. Vi har eksistert i 3000 år fordi vi alltid holder oss samlet i vaskelige tider. Og de blir ikke kvitt oss så lett. Enten vi forblir i EU eller ikke… En varm hilsen fra Korfu.

 18. Tommy says:

  Du burde virkelig sette deg inn i fraktalbank-systemet og hvordan verdensøkonomien fungerer før du uttaler deg om Hellas sine finansielle problemer.
  Når du har lært deg det, skjønner du at ikke Hellas er problemet.
  De neste 50 årene vil andre land falle som korthus.

 19. Bjørn Bjørnsson says:

  Hvordan verdensøkonomien ikke fungerer, var vel dét du mente Tommy. Men ja du har helt rett i at kollapsen er nært forestående. Når en nasjon blir stilt ovefor valget mellom å bli treller i eget land og betale en uoverkommelig gjeld, eller å leve som treller i eget land og bruke midlene som produseres til eget livsopphold, er jo valget ganske enkelt. – Man sier jo at Hellas er sivilisasjonens vugge og kanskje er det der den nye sivilisasjonen kommer til å bli født!

 20. Alex says:

  Alle har noe å si om Hellas, mange kommer med kommentarer at grekere vil ikke betale skatt, jobbe, osv. Problemet med Hellas er at det offentlige er kjøpt og betalt av en korrupt regjering på stemmejakt – alle som stemte fikk en plass i det offentlige. Selvfølgelig var dette dømt til å en dag feile. Å si at grekere ikke jobber når de jobber opp mot 6-7 dager i uka uten overtidsbetaling og andre goder som vi er nedlesset med i Norge – ja så våger folk å si at grekerne er late?

  Om du fikk 40 kroner timen og må betale mer og mer skatt og kanskje halvere lønnen til 20 kroner timen for å redde et allerde konkurs land som staten selv kan for- hadde ikke du blitt sint? Hadde ikke du blitt lei deg? Klaget?

  Tror det er på tide å slette dette falske ryktet om at grekere er late og får bonus for å komme for sent. En vanlig ung mann eller kvinne har ikke råd til å bo alene selv med jobb fordi de jobber for en luselønn og levekostnadene ikke går overens med inntekten. Grekerne vasser ikke i penger selv om arbeidsinnsatsen tilsier de burde ha gjort det.

 21. Thomas says:

  Hvor lenge klarer Norge å holde seg unna et medlemskap i EU….

 22. Inga says:

  Uff, og så nå har greske ungdommer, det blir selvsagt mest gutter, de har kastet øynene på det lille skrytelandet Norge, der vil de reise hit å få grunker i kassen. Fri oss fra de sydeuropeiske horder, ikke flere innvandrere, takk! Vi har mannsoverskudd allerede og mangel på boliger! 20% av befolkningen er utlendinger! La oss slippe!! Det er nok bøller her fra før! Fengslene er halvfulle av utlendinger, uff av meg!