Europeisk seier i Sør-Afrika?

Av - 11.6.2010 12:54

13 europeiske nasjoner deltar i VM i Sør-Afrika, og flere er blant favorittene til å løfte den store pokalen 11. juli. Illustrasjon: www.worldcupswallpapers.com.

Fotball-VM har avspark i dag, og 13 europeiske nasjoner er blant deltakerlandene. Dessverre er Norge ikke med – skjønt det er kanskje ikke så mange utenfor Norges grenser som savner Norge. Danske Nikolas Bendtner gjør i hvert fall ikke det.

Som vanlig er flere av de europeiske lagene blant favorittene, sammen med i første rekke Argentina og ikke minst Brasil (som ifølge analytikere hos Danske Bank vil vinne VM). Tiden vil vise om vi får en reprise av 2006, da bare europeiske land var igjen da man kom så langt som til semifinalene.

Mer utførlige oversikter er å finne på mange nettsider, som for eksempel hos VG eller Nettavisen. Ivrige lesere av de nettsidene vil nok kjenne igjen noen argumenter her. Det er forøvrig ikke lett å predikere eksakt hvem som vil vinne eller hvor langt de ulike landene vil gå; tidligere landslagssjef Semb mener for eksempel at 9 land kan stikke av med seieren. Men her er i hvert fall en oversikt over europeiske deltakere, rangert etter hvor langt undertegnede tror de vil nå (synkende rekkefølge).

Spania: Er for mange en favoritt til å vinne turneringen. Statistisk sett blir det vanskelig for Spania. Sist gang en regjerende europamester vant VM var i 1974, da Vest-Tyskland tok hjem seieren. Men de slapp å transportere pokalen langt, de spilte nemlig på hjemmebane, noe som må sies å være en stor fordel i et slikt mesterskap. I tillegg har Spania for vane å ikke gjøre sitt aller beste i VM, og har aldri klart medalje i VM før. Men med Xavi, Iniesta, Fabregas, Torres og David Villa blant spillerne å velge fra kan det være at tiden er inne for å endre på det (og nevnte Fabregas og Torres er ikke engang garantert en plass i startoppstillingen). Riktignok har noen av nøkkelspillerne vært skadet til inntil nylig, men 6-0 over Polen nylig viser at storformen er inne. Har knapt tapt en kamp de par siste årene. (Artikkel fortsetter under bildet.)

Vil få mer å juble for? Spania vant EM i 2008. CC: cabezadeturco

Nederland: En av favorittene, som har mange strenger å spille på offensivt. For Nederland sin del får man håpe at Robben, som har vært blant Europas aller beste spillere hittil i år, ikke får flere smeller og kan spille hele turneringen. Ellers vet jo også Sneijder, van der Vaart, Van Persie, Kuyt og Huntelaar hvor målet står… Er i en ganske tøff gruppe, noe som betyr at de må levere fra første kamp av, noe som ikke behøver å være noe klar ulempe. 6-1 over Ungarn og 4-1 over Ghana nylig viser at de blir å regne med. I følge min plan blir det reprise av ’74 og ’78, hvor de var tapende finalist.

England: Hvis spillere som Lampard (31) og Gerrard (30) skal gjøre det stort i VM med England er kanskje dette siste sjanse. Har bare kommet lengre enn kvartfinale ved en anledning (1990) siden de vant på hjemmebande i 1966, men hvis Rooney fortsetter storformen og de to nevnte midtbanekjempene utfyller hverandre bedre enn tidligere, er en ny semifinale innen rekkevidde. Gruppespillet er ganske grei skuring, noe The Sun ikke la særlig skjul på. Også får vi for Englands del håpe de slipper unna for mange straffesparkkonkurranser i sluttspillet…

Italia: Italia er regjerende verdensmester, og å forsvare tittelen er ikke lett – skjønt Italia har faktisk klart det tidligere (vant i ’34 og ’38), i likhet med Brasil i ’58 og ’62. Hvorvidt laget er ’sultent’ nok og slagkraftig nok offensivt til å gjenta bedriften spørs derimot. Må kanskje klare seg uten playmaker Andrea Pirlo i deler av eller hele mesterskapet. De siste treningskampene (1-2 Mexico, 1-1 Sveits) har heller ikke vært veldig oppmuntrende for mesterne. Ryker nok for Spania i kvartfinalen.

Tyskland: Mange lag har fått skader på sentrale spillere i ukene før VM, men få må klare seg uten en så sentral skikkelse som Tyskland må i Ballacks tilfelle. Det er ikke bare bare å overta det kapteinsbindet, noe Philip Lahm raskt fikk merke. Skjønt fraværet av Ballack skal kanskje ikke overdrives; når det tyske ”lagmaskineriet” først kommer skikkelig i gang, er det ikke lett å stoppe. Noe som ble bevist med finale i 2002 og bronsefinale i 2006. Har en del unge spillere som har slått gjennom relativt nylig, samt en rekke spillerne som kom til CL-finalen med Bayern. Tipper Tyskland ryker mot Argentina i kvartfinalen, noe som vil bety at Argentina for ”hevn” for tilsvarende tap for fire år siden – for bare håpe spillerne forholder seg litt roligere enn hva som var tilfellet den gang.

Frankrike: Ble bare nr 2 i sin kvalikkgruppe og måtte dermed ut i playoff mot Irland – og de fleste husker nok oppstyret rundt Thierry Henrys ivrige håndbruk som avgjorde. Spiller for spiller har Frankrike et OK lag, men å si at det sprudler av det ville være å ta i. 0-1 for Kina og 1-1 mot Tunisia er blant de siste resultatene, og ikke akkurat noe å skryte av. Forhåpentligvis takler Ribery sine problemer bedre enn han gjorde mot Lyon i Champions League. Kuriositet: trener Raymond Domenech, som av Eric Cantona ble betegnet som den verste franske treneren siden Ludvig XVI, ble nylig kåret til VMs mest usympatiske landslagssjef…

Serbia: Vant sin kvalifiseringsgruppe foran Frankrike, og har av enkelte blitt fremmet som en mulig overraskelse i VM. 0-1 for New Zealand nylig bidro kanskje ikke til å øke de forventningene, men laget har en del gode spillere. Forsvarslinjen fra Premier League/Serie A er solid og med Vidic som en naturlig leder, og i tillegg til Inters Stankovic har man spennende navn som Jovanovic, Krasis, Pantelic og Zigic. Ryker nok for England i 1/8-finalen.

Ferdig etter gruppespillet (?)

Portugal: Måtte ut i playoff mot Bosnia (2 x 1-0) for å sikre VM-billetten etter å ha havnet bak Danmark i kvalifiseringen. Har kommet i en vanskelig gruppe med Brasil og Elfenbenskysten, Nani må stå over VM med skade mens Ronaldo fortsatt må tåle spørsmål om hvorfor han ikke klarer å levere i samme grad på landslaget som han gjør på klubblag. Absolutt en bra 11’er, men litt lite målfarlige. Kan så klart være at de tar seg videre og da gjerne på bekostning av Elfenbenskysten, men gambler på at de bare blir nr 3 i gruppen sin. (Artikkel fortsetter under bildet.)

Ikke videre fra gruppespillet? Portugal må slå ut enten Brasil eller Elfenbenskysten for å gå videre. Her fra en kamp i 2008-EM. Foto: www.football-wallpapers.com.

Danmark: Tiden da det danske landslaget sjarmerte norske hjerter er muligens forbi. Det danske laget synes heller ikke å være i sin beste form for tiden: For første gang under Morten Olsens ledelse har laget nylig tapt to kamper på rad (0-1 for Sør-Afrika, 0-1 for Australia). Laget kom foran Portugal og Sverige i kvalifiseringen, noe som jo er et godt tegn, og er samtidig eneste nordiske representant noe som kanskje burde gjøre sitt til at man burde heie ekstra på danskene. Men de er kommet i en vanskelig gruppe, og skulle de klare å gå videre, møter man antagelig Italia. Den danske dynamitten vi ble presentert for i bl.a. ’86-VM er ikke hva den engang var.

Hellas: Det er tvilsomt om hvorvidt fotball-VM vil bli en kjærkommen opptur for Hellas, slik at de kunne glemme finanskrise, streik og opptøyer for en stakket stund. Landet endte bak Sveits i kvalifiseringen, og skal slite for å ta 2. plassen i gruppen foran Nigeria og Sør-Korea (1. plassen går til Argentina). Dette er Hellas sitt 2. VM (eneste gang hittil var USA 1994), og forhåpentligvis klarer de å skore mål denne gangen. For å gå videre må nok lagets stjerne, trener Otto Rehhagel, treffe med taktikken slik han gjorde det i EM 2004 da Hellas ”noe” overraskende gikk helt til topps.

Slovakia, Slovenia og Sveits vil også alle få problemer med å ta seg videre. Slovakia vant noe overraskende sin kvalikkgruppe med bl.a. Slovenia, Tsjekkia og Polen, og har en del talentfulle spillere som Marek Hamsik, Miroslav Stoch og Vladimir Weiss – samt tidligere Rosenborg-spiller Marek Sapara. Og det er ikke umulig å ta seg videre; Italia bør bli gruppevinner, men Slovakia kan tufte Paraguay. Skulle de bli nr 2, møter de antagelig Nederland i neste kamp…

Slovenia kom seg nevnt bak Slovakia i kvalifiseringen, men foran Tsjekkia og slo ut Russland i playoff (noe FIFA kanskje ikke er så glade for…). Har ikke de største profilene; god keeper i Handanovic, og en del nordmenn er sikkert spente på å se hvordan Robert Koren vil gjøre det. Kjemper i utgangspunktet med USA om 2. plassen i gruppa, og kan nok være en fordel at de møter England i siste gruppespillskamp. Hvis England da allerede er kvalifisert, kan det fort bli minst ett poeng.

Sveits’ mulighet består i at de er i en overkommelig gruppe (hvis en ser bort fra Spania…), skjønt 3 tap og 1 uavgjort på de siste kampene mot Uruguay, Norge, Israel og Costa Rica lover ikke så godt. Stjernen (hvis det ikke blir å tøye begrepet for mye) Alexander Frei er småskadet og må antagelig stå over mot Spania.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

En kommentar til “Europeisk seier i Sør-Afrika?”

  1. […] og Spania kan kanskje glemme sin dårlige økonomiske situasjon for en stakket stund. De som tok undertegnedes tips om at Spania ville vinne over Nederland i finalen seriøst og tippet på det, vil ha tjent et par […]