Video-valget og Yeah! Yeah!-folket

Av - 25.9.2009 12:13

Den tyske valgkampen avsluttes denne helgen. Kansler Angela Merkel ser ut til å kunne fortsette som tysk regjeringssjef etter det mange betegner som en av de kjedeligste valgkamper i manns minne. Men så kom det en kvinne til…

For kjedsomhet gjør kreativ. Særlig unge velgere har brukt nett, video og Twitter på en nyskapende måte i valget.

Eksempel 1. Fordi det ikke er lov å offentligjøre offisielle meningsmålinger den siste uken før valget — har nettfolket laget sin egen uoffisielle side . På twittip.de kan du tvitre ditt eget stalltips. Når mange nok andre gjør det har du en nyskapende — og kanskje — nøyaktigere måling.

Eksempel 2. De to hovedmotstanderne i valget — Angela Merkels kristeligdemokrater og de sosialdemokratiske utfordrerne — har sittet i samme regjering i fire år. Derfor er kritikken av felles innsats minimal og valgdebatten blir kjeeeeeedelig!

Reaksjonen ytrer seg gjennom yeah-yeah-folket! Grupper med mest unge velgere som bruker Twitter, sms og nett til å samles på valgmøter. De improviserte treffene — såkalte flash-mobs — hyller for eksempel kandidaten Merkel så til de grader med sine Yeah! Yeah!-rop at selv politikerne føler det er pinlig med så mye enighet. Utroperne sier de ikke har noen mening med sin begeistring utover å skape interesse for valget og debatt, men flere av dem skal ha tilknytninger til Piratpartiet, atommotstandere og studentbevegelse.

Eksempel 3. Videovisning. Obama-dama som svermet for den nye amerikanske presidenten i valgkampen ifjor har fått en tysk arvtager. Den 22 år gamle navnløse studenten som vrir og vrikker på seg for å uttrykke sin feminine støtte til den fargeløse sosialdemokratiske kandidaten Frank-Walter Steinmeier har blitt sett av over 100.000 på noen få dager.

— Angela Merkel er for maskulin, synger studinen og ….dessverre feminin… mens hun peker på den homofile lederen for de liberale, Guido Westerwelle. Men gråhårede Steinmeier — han er akkurat helt passe mandig.

Videoen er laget etter mønster av Obama-dama som vakte stor oppsikt i den amerikanske valgkampen i 2007-08.

Om det hjelper? Sosialdemokratiske partier sliter over hele Europa og det må være deilig for dem å være elsket igjen. Så får vi etter valget om det ikke var en ganske plaget kampanje likevel..

I alle fall har det gjort valgkampen mer levende enn i Norge.  Men selv der var en oversstadig sjarmerende Jens en nettslager….

Hvilket valg!

Tags: , , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.