Ta eurosjekken her

Av - 29.5.2012 11:57
Min euro? Din euro! Europeiske medier spekulerer i hvilke euro-sedler som kan bli tatt ut av valutasamarbeidet. En Y i seddelkoden betyr at den er gresk og i fare for å bli devaluert til drakme. Foto: Dag Yngland

Min euro? Din euro! Europeiske medier spekulerer i hvilke euro-sedler som kan bli tatt ut av valutasamarbeidet. En Y i seddelkoden betyr at den er gresk og i fare for å bli devaluert til drakme. Foto: Dag Yngland

Da euro-krisen startet i Hellas for to år siden sa min tyrkiske grønnsakshandler her i Berlin på fleip at han ikke ville ha min greske euromynt. Han var ingen venn av sin nære nabo.

Hva!, sa jeg.

Haha, det var bare en spøk…sa han da

Men nå er det alvor.

For europeiske medier gir om dagen råd om hvordan du bør forholde deg om ferien går til Hellas i sommer. For er det trygt er det å ha greske euro-sedler om Hellas skulle kollapse og gå ut av euroen? Hva med dine kortbetalinger? Blir de booket i gammel euro eller ny gresk valuta?

Hva skjer egentlig hvis Hellas eller andre euroland forlater valutasamarbeidet og innfører sine gamle valuater fra forrige århundre som drakmer, pesetas eller escudos. Sjansen er der – først og fremst for Hellas – om landet ikke snart får en regjering som kan stabilisere situasjonen. Selv hjelpere som EU og pengefondet IMF ber grekerne nå om å skjerpe seg og få orden i eget hus. Betale skatt blant annet.

Pengene flytter ut

Landet opplever et rush på sine banker fra fortvilte kunder og etter valget i mai tok greske småsparere ut over fem milliarder euro av bankkontoene sine. Ifølge den greske sentralbanken har folk tatt ut over 500 milliarder kroner siden krisen startet i 2010.  Det er nesten halvparten av innskuddene og greske banker får nå krisehjelp fra den europeiske sentralbanken ESB. Men sedler er heller ikke sikkert – i alle fall ikke de greske. Mange grekere flytter pengene til utlandet.

Reiseoperatørene oppfordrer folk på ferie i Hellas til å ta med nok cash og heller unngå kredittkort om det skulle bli ny krise etter valget den 17.juni. Men det er heller ikke lurt å ta med for mange greske euro hjem. Det er nemlig mulig å skjelne de forskjellige lands euro-sedler fra hverandre. En seddel med merket Y er fra den greske sentralbanken og i faresonen ved en kollaps. En seddel merket X er fra Tyskland og regnet som sikker selv om deler av euro-sonen skulle rakne. Årsaken til den nye euro-frykten er planer for hvordan en styrt avvikling av den greske euroen kan foregå.

Greske euro - slik de var ment (Foto: CC/Thug Village

Greske euro - den gangen de strålte av stolthet (Foto: CC/Thug Village

Skulle Hellas ikke få en levedyktig regjering etter valget i juni eller en som avviser EUs redningsplan vil den greske staten ikke lenger få penger og være bankerott i løpet av uker. Da det ikke finnes trykte drakmer som over natten kan overta som nye sedler vil grekerne måtte bruke eurosedlene som en slags overgangsvaluta. Men den er ventet å miste verdien raskt.

De greske euro-sedlene kan skjelnes fra de andre, fordi de er markert med Y-symbolet. Men hvem vil holde på en Y-euro om de frykter at den skal få i oppløsning..

Her er hele listen over hvilket bokstavmerke som viser hvor euro-sedlene kommer fra og hvilke euroer du kan stole på:

Kriseland:

Y – Hellas

V – Spanien

M – Portugal

T – Irland

 

Risikoland:

S – Italia

Z – Belgia

G – Zypern

 

Nokså sikre land

F – Malta

H – Slovenia

D – Estland

E – Slovakia

U – Frankrike

Sikre land:

X – Tyskland

L – Finland

P – Nederland

N – Østerrike

Lille Luxembourg trykker ikke sine egne sedler, men tar bokstav fra det landet som trykker dem.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.