Spennende valg i Nederland

Av - 3.6.2010 15:25

Nederland er noe av et laboratorium for europeiske politiske trender, ikke minst på området innvandring og integrering. Landet fikk Europas første muslimske borgermester (Rotterdam), men har også vonde erfaringer med ekstrem, voldelig islamisme. Parlamentsvalget 9. juni ser ut til å gi stor framgang for liberalkonservative “Folkepartiet for frihet og demokrati” (VVD). Geert Wilders’ “Frihetsparti” vil trolig også gjøre det bra, men ikke så bra som hans kritikere fryktet.

Sosialdemokratene fikk ny leder i vinter, Amsterdams jødiske borgermester Job Cohen (nylig portrettert i New York Times). Han gjorde det lenge svært godt på meningsmålingene, men har falt noe tilbake etter svak innsats i TV-debatter.

Det er mildt sagt vanskelig å si hva slags koalisjon som kan komme ut av valget hvis resultatet blir som på de siste målingene. Både en koalisjon med Wilders på laget (VVD+CDA+PvV) og mellom VVD og sosialdemokratene er mulig, ifølge Irish Times.

[table id=4 /]

Tags: , , , ,

3 kommentarer til “Spennende valg i Nederland”

 1. Meg says:

  er ikke VVD først og fremst et liberalistisk parti, og ikke liberalkonservativt eller konservativt?

 2. Mine kunnskaper om det nederlandske partilandskapet er dessverre meget begrensede. Litt enkel research nå tyder på at du har helt rett. Feks er VVD medlem av den liberale ALDE-gruppen i Europaparlamentet, ikke den mer konservativt orienterte EPP. Lover å komme tilbake til dette – takk for innspillet.

 3. Her er en forklaring fra Radio Netherlands Worldwide:

  What’s “liberal” in Dutch politics?
  There are many “liberal” parties in the Netherlands
  VVD – the centre-right, pro-business conservative party, call themselves “liberal”
  D66 – the centre-left reformist democrats, referred to as “social-liberal”
  Green Left – the progressive leftwing party, dubbed “free-thinking liberals”
  PVV – Geert Wilders’ Freedom Party, said to be “conservative liberal”

  All four liberal parties share the view that religion and politics should be strictly separated. Their constitutional views range from “change nothing” (VVD) to “abolish the monarchy” (Green Left).