Schäuble: Norge kan være EU-medlem om ti år

Av - 13.5.2012 22:24

Wolfgang Schäuble i 2010 (foto: Olav A. Øvrebø)

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble mottar om få dager Karlsprisen, en høythengende utmerkelse for bidrag til et forent Europa (blant tidligere vinnere er Jean Monnet, Winston Churchill, Vaclav Havel og Gro Harlem Brundtland). Blant dagens aktive tyske politikere er han den tydeligste talsmannen for europeisk integrasjon.

Schäuble er også en nøkkelfigur i kampen for å redde det samme europaprosjektet fra kollaps. Snart tar han trolig over som formann for eurolandene. Og den politiske veteranen er fortsatt overbevist og optimist på unionens vegne, det gir han klart uttrykk for i et intervju med Welt am Sonntag i dag:

“Jeg er overbevist om at det er galt å alltid bare spørre: Hva er i Tysklands interesse? Dette spørsmålet må stilles i en europeisk kontekst: Hva er det beste for Europa? Og det er som regel da også det beste for Tyskland.”

Så får han spørsmål om hvordan han tror EU ser ut om ti år.

“Jeg er ganske optimistisk. Jeg kan forestille meg at alle EU-medlemmer kommer til å ha euroen om ti år. Og EU vil være større enn i dag. Kanskje er også land som Norge og Sveits med. Det kan naturligvis bare landene selv bestemme – men den europeiske døren står åpen for dem. Min visjon er et handlekraftig Europa, som yter et større bidrag til global stabilitet.”

Norge EU-medlem i 2022 — med euroen som valuta? Sannsynlig virker det ikke, men merkeligere ting har skjedd. Hva tror våre lesere?

Tags: , , ,

4 kommentarer til “Schäuble: Norge kan være EU-medlem om ti år”

 1. Per says:

  Å i det hele tatt vurdere spørsmålet om medlemskap på et tidspunkt som nå, viser en naivitet og ignoranse som man sjelden eller få ganger har sett i verdenshistorien.

 2. Johnny Olsrud says:

  for 2,5 år siden var forskjellen mellom nei-siden og ja-siden i Norge bare 4,2 prosentpoeng. Dette viser at meninger kan svinge raskt. Mye kan skje i løpet av 10 år.
  Schäuble vurderer ikke situasjonen nå. Han antyder hva som KAN være situasjonen om 10 år. Det er hverken naivitet eller ignoranse. Det er optimisme om framtida. Merkeligere ting har skjedd i løpet av 10 år. Så vi får se.

 3. randine w says:

  Jeg fryser på ryggen når jeg leser setningen ” et forent Europa”. Hva er det beste for Europa , så lenge Tyskland får bestemme , eller ? Den sosiale profilen som en gang var i Eu , dele med de svake landene er fin, men ikke når man ser at EU’s råd ikke krever at landene skal drive inn skatter og avgifter og kontrollere dette, nei da er det ut med EU . Norge kan ikke fore Eu med penger , vi må ut av EØs avtalen snarest. Dyrevelferden og kjøretøyene er nok også en oppgave EU MÅ GJØRE BEDRE. Fine dresser og dyre kjoler gir ikke landene som trenger det løft. NEI TIL EU

  • Hei, Randine. “Forent Europa” var min oversettelse fra beskrivelsen av Karlsprisens historie. Det er ikke helt lett å finne det riktige norske ordet, men jeg mener det er viktig å se prisen i sin historiske sammenheng. Den ble opprettet i 1949, da store deler av Europa ennå lå i ruiner etter 2. verdenskrig. Prisen skulle “create upon the foundation of a large economic region, without borders or customs barriers and irrespective of all nationalism, lasting peace in Europe”. Altså mye av den samme tankegangen som lå bak opprettelsen av forløperen til EU på 50-tallet.

   Angående Tyskland i dag – på grunn av landets økonomiske styrke må det spille en ledende rolle i EU, men det skjer ganske så motvillig. Jeg synes det var betegnende at den polske utenriksministeren – av alle – i fjor høst tok til orde for at Tyskland må vise fastere lederskap i Europa.