Mr. Bean gir håp i EU

Av - 5.1.2010 12:24
Er dette det nye EU? Pressefotografene i Brussel strever med å ta spennende bilder av EUs nye logo. Foto: Dag Yngland

Hæh, er dette det nye EU? Pressefotografene i Brussel strevde med å finne spennende bilder da EU presenterte sitt nye trippelformannskap. De tre neste presidentskapslandene Spania, Belgia og Ungarn har valgt en nøytral felles logo i nasjonale farger. Foto: Dag Yngland

Kan EU bli kjedeligere nå? Svenskene har nettopp avsluttet et effektivt og vellykket EU-formannskap med innføringen av Lisboa-traktaten som prikken over i´en. Nå ventet en skadeskutt trio og to doldiser på å ta EU inn i fremtiden. Men heldigvis har vi Mr.Bean.

Det er Spania som har EU-formannskapet dette halvåret. Landet har allerede gjort jobben tre ganger og har satt seg store mål for de neste seks månedene. Europeisk økonomi skal ut av finanskrisen, EU skal bli viktigere i verden (!) og komme nærmere sine 500 millioner borgere. Dessuten skal EU-landene samarbeide mer  med andre regioner som Latin-Amerika og Nord-Afrika. Det skal også pustes nytt liv i fredsprosessen i Midtøsten. Luftige planer og masse møter. Alt som før i Brussel, altså.

Spanias utenriksminister,  Diego Lopez Garrido, har antydet at Spania vil komme i Guiness rekordbok på grunn av de mange toppmøtene dette halvåret. Wow! Det kommer sikkert til å bli lagt merke til….!  EU sliter allerede med å fange interessen hos folk flest og gjør det neppe med enda flere møter.

Mange politisk interesserte hadde håpet at Lisboa-traktaten skulle bringe mer demokrati, mer debatt og friske frontfigurer i kommisjon, parlament og ministerråd (der medlemslandene møter med sine regjeringssjefer), men de store medlemslandene ville det annerledes. Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy trumfet gjennom den flinke, men fargeløse belgieren Herman van Rompuy som ny president for Ministerrådet. Britenes statsminister Gordon Brown fikk besatt stillingen som EUs utenriksminister – eller “Høyrepresentant” med sin favoritt, Baroness Ashton of Upholland.

Selv de ivrigste EU-interesserte sliter med å vise begeistring om dagen. Stort kjedeligere enn dette blir det ikke. Men valget er bevisst. Det er de nasjonale europeiske politikerne som skal stråle på EUs scene – ikke EUs byråkrater.

Formannskapspresident  Spania er allerede i krise. Landet er trolig det europeiske landet som er hardest rammet av finanskrisen. Fire millioner mennesker er uten arbeid og ledigheten er på nesten 20 prosent etter at boligboblen brast og byggeboomen stoppet opp. Politisk er det ikke stort bedre. 72 prosent av velgerne er misfornøyde med den sosialdemokratiske statsministeren Jose Luis Rodriguez Zapatero. En trøst for ham er det at hele 80 prosent er misfornøyde med den konservative opposisjonen.

Stort bedre står det ikke til i Belgia som overtar formannskapet etter Spania. Belgierne har omsider fått en regjering, men hvem vet hvor lenge etter at de måtte slippe sin dyktige statsminister Herman van Rompuy til som første president i EUs ministerråd. Kan du fikse belgisk politikk kan du fikse alt.

Ungarn som følger deretter – har BÅDE en økonomisk og en politisk krise. Få lyse utsikter altså – selv om de tre landenes triostyre var et svar på det kaotiske tsjekkiske formannskapet i første halvår av 2009. Det var mareritt for diplomater, men spennende for journalister og politisk interesserte.

Men det finnes lyspunkt. Denne uken starter spanjolene festlighetene som skal åpne formannskapet, men allerede mandag slo hackere til mot det spanske formannskapets hjemmeside. Zapatero ble erstattet av den innfule figuren Mr.Bean – i komikeren Rowan Atkinsons skikkelse. Det tyder i alle fall på et visst folkelig engasjement. i EU…..man gjør ikke narr av de kjedelige, men av de mektige man frykter.

1286658992740721961

EU-humor? Noen synes i alle fall at EU-formannskap er verdt å spøke med. Foto: totallylookslike.com

Tags: , , , , , , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.