Italia og Spania vant første omgang

Av - 29.6.2012 09:44
Tett samspill. Den franske presidenten Francois Hollande (i midten med briller) fosser frem på toppmøtet i Brussel igår, men den italienske statsministeren Mario Mont (i bakgrunnen til høyre) lyktes bedre med sitt taktiske opplegg. Foto: EU-kommisjonen

Tett spill. Den franske presidenten Francois Hollande (i midten med briller) fosser frem på toppmøtet i Brussel igår, men den italienske statsministeren Mario Mont (i bakgrunnen til høyre) lyktes bedre med sitt taktiske opplegg. Foto: EU-kommisjonen

Fotball-EM og euro-krisen har lite til felles bortsett fra deltagerlandene. Men under nattens EU-krisemøte ble det seier for samme to landene som møtes i EM-finalen i Kiev på søndag – Italia og Spania. Hardt spill i kulissene og dreven taktikk ga de to landene det de mest av alt ønsket seg – lettelser i ordningen for redningslån fra EU (her er teksten som beskriver tiltakene eurolandene ble enige om natt til fredag).

Spania og Italia må heretter ikke la redningslån fra EU få prioritet over all annen gjeld. Lån fra EU-fondet får nå prioritet på lik linje med lån fra private investorer. Spania og Italia håper at denne regelendringen skal løse landenes største problem akkurat nå – finansmarkedenes krav om høyere risikopremie for å låne dem penger.

Investorene har fryktet at de vil komme bakerst i køen i fall et av kriselandene skulle gå bankerott. De har krevd opptil syv prosent rente for å kjøpe spanske og italienske statsobligasjoner. Det er et rentenivå de to landene ikke kan holde ut over tid. Begge trenger å hente inn friske penger for å komme seg gjennom krisen. Løsningen gjør at Spania og Italia derfor utnevnes til “vinnerne” etter første dag på toppmøtet.

Italias drevne statsminister Mario Monti truet før toppmøtet med at euroen ville gå til helvete om det ikke ble en løsning. Og mens Italias fotballandslag plukket fra hverandre Tysklands unge lag på fotballstadion i Warszawa skjedde det samme i Brussel.

Kansler Angela Merkel ga etter for kravet til de to kriselandene. Det skjedde etter at Italia og Spania hadde truet med å velte hennes viktigste prosjekt – fiskalpakten. Den skal binde EU-landenes regjeringer til å bremse sine gjeldsopptak og risikere straff om de bryter reglene.

Merkel kan likevel leve med kompromisset. Hennes viktigste prioritering er å hindre felles euro-lån der alle EU-landene er ansvarlig for hverandres gjeld. Såkalte “eurobonds” er en rød klut for tyske velgere og Merkel går til valg i Tyskland neste høst. Hennes strategi for seier ser ut til å være å ta på seg rollen som den strenge tyske pengepolitikkens forsvarer.

Merkel er ikke toppmøtets vinner, men i likhet med det tyske landslaget får hun ros for spillet. Hun ga sine politiske allierte Mario Monti (Italia) og  Mariano Rajoy (Spania) en hard tilkjempet seier – og unngikk dermed å la sosialisten Francois Hollande få fremstå som toppmøtets seierherre med sin anti-sparekurs.

For Francois Hollande er dette det første toppmøte som Frankrikes president. Han har brukt de første ukene siden han ble valgt i mai til å kjempe for sin vekstpakt som skal få fart på økonomiene i EUs kriseland. Pakten har han fått mot å ikke røre Merkels fiskalpakt og selv om den på papiret omfatter imponerende 130 milliarder euro, er det meste penger som allerede er bevilget, men ikke brukt.

Ny innpakning på gammel vare kalles det i Brussel. For Hollande har toppmøtet så langt ikke blitt den scenen han hadde håpet på for å lansere seg som Europas nye viktige mann. Den gamle ringreven Mario Monti, som selv var EU-kommissær i nesten ti år (1995-2004) og kjenner spillet, er den som leder an etter første dag. Kanskje det er et forvarsel for det italienske landslaget i finalen mot Spania på søndag?

Her er slutterklæringen fra toppmøtet (pdf).

Tags: , , , , , , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.