Helten fra Tsjernobyl lever videre

Av - 26.4.2011 10:36
Tsjernobyl-helten Anatolij Tkachuk med datter Gagarina under bokpresentasjonen i i Berlin. Foto: Dag Yngland

Tsjernobyl-helten Anatolij Tkachuk med datter Gagarina under bokpresentasjonen i Berlin. Foto: Dag Yngland

Mannen du ser her skulle ikke vært i live….. For 25 år siden var general Anatoly Tkachuk en av fire personer som beveget seg inn i det innerste av atomreaktoren i Tsjernobyl. Oppgaven var å finne ut hva som var skjedd med det høyradioaktive plutoniumet inne i reaktor 4.

Eksplosjonen herfra hadde spredt radioaktivitet over hele Europa? Kunne det skje igjen?

Etter verdens verste atomulykke den 26.april 1086 visste ingen hva som egentlig skjedde inne i reaktoren. Før Tkachuk og tre andre gikk inn og så at reaktoren var lekk. Flytende plutoium hadde smeltet seg vei ut av reaktoren og nedover i anlegget.

De fire var en byggingeniør, en atomfysiker og to offiserer. Ingeniøren tråkket etter få minutter i størknet uran fra reaktoren. Han døde en grusom død av stråling etter 10 minutter. Atomfysikeren fikk det strålende materialet på hendene da han samlet inn prøver. Han døde etter to dager. Den andre offiseren var preget av stråleskader resten av sitt liv og døde for noen år siden.

Men Anatolij Tkachuk klarte seg. Med 61 år ser han ut som en sunn og fornøyd 50-åring. Jeg møtte ham i Berlin der han presenterte sin bok “Jeg var i Tsjernobyl-sarkofagen – og overlevde”.

En utrolig historie fra en utrolig mann med erfaring fra den fremste fronten i den kalde krigen. Men også han er merket av sine opplevelser på kanten av masseødeleggelsen.

Tkachuk var  som ung mann operatør for kjernefysiske raketter med lisens til å trykke på atomknappen. Han ledet hemmelige mobile rakettkommandoer langs grensen til Kina og fikk ansvaret for sikkerheten til de hundretusener av sovjetiske soldatersom var kommandert ut for å rydde opp etter Tsjernobyl-ulykken.

De ble kalt “likvidatorer”. Mange av ble senere selv ofre for strålingen.

_ Jeg vet ikke hvorfor JEG overlevde, sier han, men jeg vet en ting – atomkraft er uberegnelig…. Tkachuk er idag pensjonist og en aktet mann hjemme i Russland. Nå har han skrevet bok om katastrofen i Tsjernobyl den 25.april 1986.

Om reaktorulykken som sendte radioaktive skyer over hele Europa. Norge var et av de landene som ble hardest rammet av nedfallet. Særlig Trøndelag, Oppland og Nordland ble rammet av nedfallet fra Tsjernobyl.

Da generalen hørte om den nye atomkatastrofe i japanske Fukushima kom minnene tilbake. Han vet hva de japanske redningsmannskapene nå må gjennom.

_ Jeg var sikker på jeg skulle dø, men jeg måtte gjøre min plikt, sier generalen. Han mener verden må komme til fornuft. Olje, kull, uran – alt dette vil en gang ta slutt. Verden må få fornybar energi og leve i en bærekraftig balanse. Vi har bare denne planeten, sier Tkachuk.

Han mener likevel at ulykken i Fukushima så langt ikke er et nytt Tsjernobyl . Myndighetene i Japan har ikke kunnet informere om mer enn de vet og hvor vanskelig det er å få informasjon vet nettopp Tkachuk.

Vil du selv ta en tur i reaktoren kan du følge dette britiske TV-teamet som gjentok turen for noen år tilbake.

Tags: , , , , , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.