Hellas ber om pengene

Av - 23.4.2010 17:55
Hellas firer flagget og ber om penger fra EU og Pengefodnet. Foto: CC/Asteorid

Hellas firer flagget og ber om penger fra EU og Pengefondet. Foto: CC/Asteorid

Hellas firte i dag flagget, svelget stoltheten og ba om hjelp til å redde sin plass i euroen. Den greske statsministeren Giorgios Papandreou talte på TV foran en bakgrunn med en kritthvit fiskerlandsby og strålende blått hav da han innrømmet landet trenger hjelp for å komme ut av gjeldsproblemene.

Det er de andre euro-landene som må ta hovedstøyten med to tredeler av summen på 45 milliarder euro (350 milliarder kroner) over tre år, mens Det internasjonale pengefondet IMF hjelper med resten. Spesielt tyskerne er sure på grekerne som til dels har jukset med tallene for budsjettunderskudd og gjeldsbyrde som er kravene for å være med i euroen.

Det greske prestisjenederlaget banet seg vei torsdag da myndighetene la frem nok en runde med nye tall og prognoser for hvor stor gjeld grekerne egentlig har. Da falt tilliten ut av markedet og presset på euroen fikk grekerne til å be om nåde. Men noen lett vei tilbake til det gode selskap blir det neppe.

For europeisk økonomi er euroens svekkelse både et tap og em gevinst. En svekket euro mot dollar er et prestisjetap for EU og den europeiske sentralbanken, men for de konkurranseutsatte bedriftene i EU kan lavere kostnader i form av svakere valuta komme godt med for å få fart på eksporten og det økonomiske oppsvinget.

Stridens kjerne. Er greske euro gode nok for euro-samarbeidet?

Stridens kjerne. Er greske euro gode nok for euro-samarbeidet?

Tags:

Kommentarfeltet er lukket.