Høyreradikal tilbakegang i østerriksk presidentvalg

Av - 27.4.2010 09:58

Østerrikerne gjenvalgte søndag sosialdemokraten Heinz Fischer som president for seks nye år. Fischer stilte til gjenvalg som uavhengig, og fikk nesten 79 prosent av stemmene. Den nærmeste utfordreren, Barbara Rosenkranz fra det høyreradikale Frihetspartiet, fikk litt over 15 prosent.

Valgdeltakelsen var på kun 49 prosent, en klar nedgang fra forrige valg. En av årsakene var at representanter for Folkepartiet, et sentrum-høyre-parti som sitter i koalisjonsregjering med sosialdemokratene, oppfordret folk til å stemme blankt. Valgresultatet var langt fra overraskende.

Mest oppstyr var det rundt Barbara Rosenkranz, som hevder å ha blitt utsatt for en heksejakt under valgkampen. Rosenkranz er tibarnsmor, gift med et tidligere medlem av et nå forbudt høyreekstremt parti og har kritisert østerrikske anti-nazi-lover. I parlamentsvalget 2008 fikk Frihetspartiet sammen med avdøde Jörg Haiders parti Alliansen for Østerrikes framtid en oppslutning på 30 prosent, men klarte denne gangen ikke å mobilisere de samme protestvelgerne.

Presidenten er Østerrikes statsoverhode, men rollen er i stor grad seremoniell. Det er snakk om å reformere stillingen, som f.eks. å bli valgt for 8 år uten mulighet til gjenvalg. Andre mener derimot at den bør slås sammen med stillingen som forbundskansler.

Tags: , , ,

Kommentarfeltet er lukket.