Valgskred uten jubel

Av - 21.11.2011 11:27

Det spanske konservative partiet PP får rent flertall i den spanske nasjonalforsamlingen etter gårsdagens valg, og Mariano Rajoy blir ny statsminister. PPs seier er imidlertid et valgskred utenom det vanlige. I valgkampen passet Rajoy seg for å komme med klare løfter, vel vitende om at seieren var innen rekkevidde og at de fleste løfter ville bli vanskelige å holde i den dystre økonomiske situasjonen Spania befinner seg i. En måling dagen før valget viste at ingen av de to statsministerkandidatene har velgernes tillit – hele to tredjedeler hadde liten eller ingen tillit til Rajoy (75 prosent mistrodde motkandidaten Rubalcaba fra sosialdemokratene).

De store folkelige protestene mot korrupsjon og manglende lydhørhet blant politikerne har først og fremst rammet sosialdemokratenes oppslutning. De konservatives velgere er tradisjonelt mer lojale.

En god nyhet for den kommende statsminister i morges: Rentene på spanske statsobligasjoner har falt litt fra sist ukes toppnivå på 7 prosent. Så får vi se om det varer.

[table id=19 /]

Tags: , ,

Kommentarfeltet er lukket.