Uventet baklengsmål

Av - 26.11.2012 14:52

Artur Mas fikk noe å tenke på (ill: elperiodico.com)

Valget i Katalonia* gikk ikke akkurat glatt som et Barcelona-angrep for regionens president Artur Mas og hans sentrum-høyre-parti CiU. Mas gamblet på en hurtig kontring da han utlyste nyvalg 25. november. Valget skulle legitimere hans løfte om en folkeavstemning om uavhengighet fra Spania, men velgerne straffet Mas. Partiet mistet 12 mandater og endte på 50, langt unna det rene flertallet det hadde håpet på. Forsiden av avisen El Periodico de Catalunya var som man ser ikke prydet av seiersscener.

Likevel er det flertall for uavhengighetskravet blant partiene i regionalforsamlingen. Sentrum-venstre-partiet ERC gjorde et veldig godt valg og fikk 21 mandater. Ifølge BBC vil CiU gå videre med planene om folkeavstemning likevel. Samlet sett ble det ingen endring i styrkeforholdet mellom partier som er for og imot “retten til å bestemme” over uavhengighet fra Spania. Det er nå 87 for, 48 mot.

Dersom katalanerne ønsker selvstendighet, er det virkelig å håpe at de lar demokratiets institusjoner virke – det vil si at prosessen må ta tid. Den spanske grunnloven har ingen åpning for at regioner får forlate staten.

Det gikk bedre med Barcelona enn med Mas i går. Katalonias stolthet slo Levante 4-0 borte. Se ikke bort fra betydningen av fotball i den videre uavhengighetsdebatten. Det har visse problematiske sider hvis Barcelona må spille i en egen katalansk liga…

(*Ordboken sier vi skal skrive Catalonia med C, mens folk derfra er katalanere. Hvorfor ikke med K?)

Tags: , , ,

Kommentarfeltet er lukket.