Internasjonal politikk 2010: “No more excuses”

Av - 28.1.2010 11:16
Wolfgang Ischinger (foto: Sebastian Zwez)

Wolfgang Ischinger (foto: Sebastian Zwez)

Den årlige sikkerhetskonferansen i München samler topp-politikere og analytikere på feltet internasjonal politikk og sikkerhetspolitikk. Konferansen finner sted 5-7. februar, og i dag er jeg på en forhåndsbriefing i Berlin med Wolfgang Ischinger, konferansens ordstyrer. Han har formulert mottoet for årets konferanse: “No more excuses”. 2009 var året for store visjoner, som Obamas tale i Kairo. Nå er det tid for handling.

Målet med konferansen er å samle beslutningstakere i internasjonal politikk i ett rom, sier Ischinger. Tradisjonen med konferansen går 55 år tilbake i tid. Mange vil huske at det var på München-konferansen i 2003 at Joschka Fischer, da utenriksminister, utfordret USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld om begrunnelsen for Irak-krigen: “I am not convinced”.

Opprinnelig var det transatlantiske og europeiske sikkerhetsspørsmål som var hovedtema, men i dag kan man ikke se disse spørsmålene uavhengig av andre regioner, feks Afghanistan, slår Ischinger fast. Fra Norge er forsvarsminister Grete Faremo påmeldt.

Hovedtalen på åpningsdagen blir holdt av Kinas utenriksminister, og dette er første gang et kinesisk regjeringsmedlem deltar på konferansen. Dette er konferansens hovedtemaer:

  • Europeisk sikkerhetsarkitektur, særlig med henblikk på Russlands rolle.
  • NATOs rolle: Anders Fogh Rasmussen skal holde en prinsipiell tale om NATO og det blir en paneldebatt om NATOs strategiske konsept. Det blir også egen debatt om Afghanistan og NATO, bl.a med Hamid Karzai, Richard Holbrooke.
  • Nedrustning: Bl.a. om å hindre spredning av atomvåpen.
  • Midtøsten: Bl.a. med deltakere fra Tyrkia og Israel.

Ischinger er særlig opptatt av å diskutere Europas rolle:

— Tar vi europeere mål av oss til å være en “global player”? Hvis ja, ønsker vi også å være det i Asia? Hva betyr det for vår tilstedeværelse i denne regionen? Dette er grunnleggende strategiske spørsmål som blir for lite diskutert ellers, sier han.

En nedtur for denne ambisjonen er at det ser ut til at verken EUs “utenriksminister” Ashton eller Spanias statsminister — som representant for EU-formannskapet — kommer til konferansen. Ischinger virker noe oppgitt over at Lady Ashton ikke kommer. Men han peker også på at den nye EU-kommisjonen, der Ashton er visepresident, ennå ikke er formelt i gang; den er forsinket på grunn av høringene i Europaparlamentet.

Rett etter konferansen, 7. februar, starter et nytt initiativ som Ischinger selv er med på som Europas representant: Euro-Atlantic Security Initiative har også Sam Nunn med USA og Igor Ivanov fra Russland. Carnegie Endowment støtter prosjektet.

Tags: , ,

Kommentarfeltet er lukket.