EU for late journalister

Av - 22.11.2011 11:10

Trygve Mellvang-Berg (i midten) var en flittig journalist som NTBs korrespondent i Brussel. Nå er han informasjonssjef i ESA. I dette innlegget har han noen private tanker om EU- og EØS-systemet fra innsiden. Foto: Dag Yngland

Enkelte av oss i Brussel har i helgen humret over et innlegg på EU-bloggen Kosmopolito hvor en rekke gyldne regler for late (britiske) EU-journalister ble listet opp. Her er et uhøytidelig forsøk på å oversette noen av dem til norske forhold. Det ble 10 regler, mot Kosmopolito sine 20, men så er jo ikke alt i EU nødvendigvis EØS-relevant, da.

Kort guide for late EU-journalister

1. Ikke sikker på hvordan EU eller EØS-samarbeidet fungerer og hvilke institusjoner som er involvert? Slapp av, det er ingen grunn til å skille mellom de forskjellige europeiske institusjonene og organisasjonene. Bare skriv “Brussel”.

2. Usikker på hva som skjer i EU eller EFTA-systemet? Stol på at din ene, norske kilde forteller deg den objektive sannheten. Ingen grunn til å ringe noen i Brussel for å sjekke.

3. Har du kommet over en tilfeldig, kontroversiell uttalelse fra en eller annen i EU-parlamentet? Start i så fall artikkelen din med “EU vil…” Enhver parlamentariker kan refereres til som “innflytelsesrik” eller “kilde nær prosessen”.

4. Bruk begrepene “EU-byråkrat” eller “Brussel-byråkrat” så ofte du kan. De mer erfarne kan ty til “Eurokrat”. Føy gjerne til adjektiver som “ikke-valgt” eller “høyt betalt”.

5. Ikke bry deg om å lære deg noe annet fremmedspråk enn engelsk. Det forkludrer bare ting. De beste EU-sakene finner du uansett i den britiske tabloidpressen.

6. Husk at alle EU-saker i norske medier må inneholde en ja eller nei til EU-vinkel.

7. Nye EU-regler er per definisjon negative. Ikke bry deg med å sjekke hva et direktiv dreier seg om, eller hvor i prosessen et forslag befinner seg. Bare skriv sitatsaker om de sprø ideene til eurokratene. Ingen sjekker om en EU-historie er sann uansett. Dessuten vet jo alle at EU-systemets mål er å lage unødvendige regler.

8. Symboler er alltid viktigere enn substans. Bland alltid personlige historier om EU-ledere med nasjonale fordommer – og glem aldri at EU egentlig er et tysk revansjeprosjekt.

9. EØS-reglene fører til at europeiske selskaper vinner kontrakter i Norge. Hvis det skjer, fokuser utelukkende på sosial dumping og hvor mange arbeidsplasser som vil gå tapt. Er du en ambisiøs, lat EU-journalist, så legg til litt om hvordan EUs konkurranseregler er ment å ødelegge for norske selskaper og arbeidstakere.

10. Husk at både EU-kommisjonen og EFTAs overvåkingsorgan ESAs hovedoppgave er å ødelegge for medlemslandene. Ingen grunn til å gå inn på hvem som har vedtatt reglene de overvåker.

Tags: , , , , , , , ,

En kommentar til “EU for late journalister”

  1. […] and here is a Romanian translation (Mulțumesc! Roxana!) Inspired by this post there is also a Norwegian version of lazy EU & EFTA journalism. Share this:The unofficial rulebook for lazy EU journalism. 20 invaluable tips for your career in […]