Blått Europa

Av - 7.11.2011 22:36

Fra rødt rundt millenniumsskiftet til blått i 2011. Grafikk: The Guardian.

Det er på ingen måte noen nyhet at de fleste europeiske land styres av “blå” regjeringer og at sosialdemokratene sliter, noe man også kan se på vår liste over valg og regjeringer. Ifølge David Miliband må man tilbake til tiden rundt første verdenskrig for å finne en tilsvarende høyredominans. Høyresidens valgseiere kommer også bra frem i The Guardian sin interaktive grafikk, hvor man kan se utviklingen fra 1972 og frem til i dag. Mens det for nær 40 år siden var blått i vest og rødt i øst, var Europa rundt milleniumsskiftet nesten helt rødfarget. Nå derimot har det politiske kartet endret seg.

Kartet ser muligens noe rødere ut enn hva virkeligheten egentlig tilsier. Finland har f.eks. en koalisjonsregjering bestående av seks partier, deriblant Sosialdemokratene, Venstrealliansen og De grønne – men ettersom det konservative Samlingspartiet er det største av partiene, regnes det av The Guardian som en høyreregjering. Og de har i skrivende ikke lagt inn Helle Thorning-Schmidt som ny sosialdemokratisk statsminister i Danmark

Tags: , , , ,

En kommentar til “Blått Europa”

  1. Kartet kommer til å bli enda blåere. Faktisk kan snart Danmark og Kypros være de eneste røde flekkene. Alt tyder på at Spania får en blå regjering etter valget 20. november. Flere av landene har nå storkoalisjoner eller samlingsregjeringer. Hellas får snart en slik, og Østerrike, Luxembourg og Finland (som du skriver) har det allerede. Irland er et grensetilfelle, der er det også et konservativt parti i koalisjon med et sosialdemokratisk. Litt usikkert om det kan kalles storkoalisjon. Slovenia har nyvalg i desember og kan bli blått.