Bare timer igjen til EM braker løs

Av - 8.6.2012 14:31

UEFAs logo til europamesterskapet i Polen og Ukraina

Sommerens europamesterskap i fotball arrangeres som kjent i Polen og Ukraina, og har i forkant av turneringen fått en del negativ oppmerksomhet. Det var lenge skepsis rundt hvorvidt arrangørlandene ville få på plass alle stadioner samt nødvendig infrastruktur (motorveier m.m.) i tide. Hotellprisene i særlig Ukraina har, kanskje ikke så overraskende, skutt i været, og anklagene går på at organisert kriminalitet har tatt over. Angela Merkel oppfordret til boikott av kampene i Ukraina, i protest mot behandlingen av Julia Timosjenko, og har bl.a. fått med seg EU-kommisjonen pluss den britiske regjeringen til dette.

I det siste har tribunebråk og rasisme stått i fokus, og stiller spørsmålstegn ved hvorvidt fotball-EMs motto “Have Fun, Feel Safe” kommer til å gjelde for alle. BBC-dokumentaren Stadiums of Hate om tribunebråk i Polen og Ukraina viste bl.a. hvordan asiatiske fans ble banket opp, at nazihilsen og -flagg tas i bruk samt andre uttrykk for rasisme og antisemittisme, noe som fikk enkelte spillere til å oppfordre supportere til og holde seg hjemme. Og under en treningsøkt i Krakow denne uken ble nederlandske spillere møtt med apelyder fra noen på tribunen. Men som flere eksperter har uttalt seg om nylig, så fører høye billettpriser og stort sikkerhetsoppbud på stadion til at det nok blir helt trygt å oppholde seg både der og i store deler av byene – problemer oppstår eventuelt hvis tilreisende beveger seg i feil bydeler eller langt ut på landet, noe som ikke kan sies å være et problem som gjelder eksklusivt i bare Polen og Ukraina.

Norge er ikke med – kanskje ikke så overraskende, i og med at det er 12 år siden vi sist kvalifiserte oss til et stort mesterskap: europamesterskapet i Belgia og Nederland. Våre skandinaviske venner får det tøft, spesielt Danmark som har havnet i “dødens gruppe” med Nederland, Portugal og Tyskland. Her har man altså samlet fire land som i følge den nyeste FIFA-rankingen er blant klodens ti beste. Det kan bety mye bra kamper, og det er sannsynlig at en publikumsyndling som Cristiano Ronaldo må sette seg på flyet hjem allerede etter gruppespillet.

Sverige får det også tøft og skal opp mot storheter som England og Frankrike samt hjemmehåpet Ukraina i gruppe D. Mange nordmenn har et nært forhold til engelsk fotball, men landslaget levnes få sjanser i dette mesterskapet bl.a. grunnet skader og bråket rundt Ferdinand/Terry – skjønt mindre press kan slå meget godt ut for et engelsk lag som er vant til å bli slaktet i pressen med mindre de tar hjem pokalen.

Hvem vinner? De siste 6 europamesterskapene har hatt 6 ulike vinnere, og med enkelte mulige unntak som Irland, Ukraina og Hellas har alle lag en real mulighet til å nå en semifinale – og når man først har kommet dit kan alt skje. (“Ballen er rund”, “cup er cup”, osv.) Regjerende europamester Spania er oddsfavoritt, men svekkes av at David Villa og Carles Puyol er ute. Mange fremhever Tyskland, som har matchvinnere i begge ender av banen, og Nederland har som alltid et bra lag, men sliter med å få det til i mesterskap (én pokal i skapet, EM 1988). Jeg tipper at disse tre landene alle finner veien til semifinalene, og så får vi vente i spenning for å se hvem som kan heve Henri Delaunay-trofeet den 1. juli.

Sjekk gjerne ut bloggen Sportens uutholdelige letthet for kommentarer, skråblikk og forslag til videre lesning rundt fotball-EM.

Tags: , , , , , , ,

2 kommentarer til “Bare timer igjen til EM braker løs”

  1. Så hvem tror du vinner, nå som vi har sett alle lagene én gang? (Du traff jo bra sist…) De eneste favorittene som virkelig skuffet var nederlenderne, men de kan ennå reise seg igjen.

  2. Haakon Gunnerud says:

    Ja, klarte begge finalelagene i 2010 utrolig nok. Spania, Tyskland og Nederland var de tre med lavest odds før EM startet, så jeg spilte på det sikre der – trodde jeg i hvert fall. Nederland skuffet, og samtidig synes jeg Spanias 4-6-0 og kortpasninger gjennom midten er såpass kjedelig å se på at jeg håper de ikke vinner igjen.

    Føler det er alt for jevnt til at man kan løfte fram ett lag som stor favoritt. Og så er spørsmålet om det lønner seg å briljere for mye de par første kampene, eller om det er best å starte litt på halv maskin og spille seg i form.

    Nå har jo Russland spilt to kamper, men synes de ser sterke ut. Et mer utradisjonelt tips kunne jo vært russisk seier over Tyskland i finalen… Da blir det isåfall 7 ulike europamestere i de 7 siste mesterskapene, det hadde jo vært interessant.