La Roja!

Av - 3.7.2012 13:20

Spania feirer (foto: Jorge Dalmau og Pablo Dalmau, CC: by-nc)

Fantastiske gledesscener og partystemning i Madrid i går da folket feiret det spanske landslagets suverene triumf i Euro 2012.

For et lag — og så fortjent at den lille magikeren Iniesta ble kåret til turneringens beste spiller:

Tags: , ,

3 kommentarer til “La Roja!”

 1. Haakon Gunnerud says:

  Liten tvil om at det beste laget vant – skjønt jeg er ikke så begeistret for fotballen de spiller…

  Jeg så ikke alle Spanias kamper, men – Andres Iniesta, turneringens beste spiller? I de kampene jeg så vil jeg påstå at han var under pari (noe som forsåvidt sier noe om hvordan han til vanlig spiller), særlig dominerende var han i hvert fall ikke. Rent statistisk kommer han heller ikke bra ut – 1 målpoeng i løpet av 6 kamper på et lag som skorer 12 mål; 18 skudd uten å skore; bare 75% av pasningene til medspiller (som til spanjol å være er lite). Hadde man merket stor forskjell hvis f.eks. Pedro hadde startet hver kamp til fordel for Iniesta?

  I 5 av 5 EM hvor det har blitt gitt ut bestemannspris har utmerkelsen gått til en på vinnerlaget. (I VM er det heldigvis bedre – ikke gått til noen på vinnerlaget de 4 siste turneringene). Hvis man på død og liv må gi utmerkelsen til en spansk spiller, hva med Ramos – som ifølge UEFAs statistikk var best (9.68 av 10.00) og forsvarsspiller på et lag som nå har 10 (?) “utslagskamper” på rad i EM/VM uten baklengs?

  Eller hvorfor ikke gi den til Pirlo – som riktignok bidro med lite i finalen, men som dominerte mot England og Tyskland, i tillegg til å bl.a. sette et direkte frispark, for ikke å snakke om en Panenka-straffe etter 120 minutters spill.

  Sånn, det var den utblåsningen 🙂

  • Det er sikkert en tendens til at bestemannsprisen går til en offensiv spiller, enig i at både Ramos og Pirlo kunne fått den. Men vi kan ikke ha sett den samme Iniesta – han var enormt god i alle kampene jeg så. Ofte den som åpner forsvaret med en uventet pasning eller temposkifte. Hvordan telles målpoeng? Han var tredje sist på ballen flere ganger (Italia i åpningskampen, 1-0 mot Frankrike, 1-0-målet i finalen). Ja, jeg tror Spania ville vært langt mindre farlig med Pedro på hans plass.

   Spillestilen – jeg tilhører ikke dem som kritiserte Spania for å være kjedelig. Jeg lar meg stadig fascinere av hvordan de klarer å holde ballen i laget mens de ser etter åpninger. Når motstanderen begynner å bli svimle, hugger de til (og ofte er det Iniesta som gjør det, som sagt). Finalen synes jeg var bekreftelsen – de skrudde opp tempoet og viste seg fra en mer offensiv side. Alle må da bli begeistret av spillet før de to første målene?

   Samtidig skal det bli spennende å se hvem som kan utfordre dem heretter. Og om de klarer å videreutvikle tikatakaen.

 2. Haakon Gunnerud says:

  Gitt hvor overlegne det spanske laget var er det jo ikke helt unaturlig at en spanjol fikk prisen. Og det at jeg synes det kan bli kjedelig er ofte en direkte konsekvens av at de er for gode, det blir enveiskjøring i veldig store deler av kampene. Derfor så jeg heller ikke alle/hele kampene med Spania. Iniesta fikk vel også prisen for at han “symboliserte” det spanske laget – Xavi fikk den jo i 2008, og var sikkert flere av de spanske spillerne som kunne ha fått prisen. Nevnte jo Ramos, kanskje Xabi Alonso.

  Jeg så bare på statistikken på UEFAs sider, der telte de mål og målgivende. Den nest siste pasningen kan såklart være vel så viktig og vanskelig å slå.

  Håpet at Tyskland skulle ta seg til finalen. Tror et Tyskland som har dagen og spiller på sitt beste er det eneste europeiske laget som per i dag har en real sjanse til å slå Spania i en viktig kamp. Og minus et par unntak har de et ungt lag, så de burde kunne bli enda sterkere til neste EM/VM. Blitt mye nesten for Tyskland de siste turneringene, på tide med en tittel nå.