Islandsk leseliste

Av - 27.4.2009 22:40

Vil Island tvinge Norge (og Sponheim) til å ta EU-debatten vi nekter å ta? Mye kan tyde på det.

85 prosent deltok i lørdagens valg på Island, og flertallet ga sosialdemokratene tommelen opp for å fortsette i koalisjon med de venstregrønne (SVs søsterparti). Det vil etter all sannsynlighet føre til forhandlinger med EU, og dersom statsminister Jóhanna Sigurdsdóttir får det som hun vil, har Island innført euro innen fire år.

Sosialdemokratene 29,8

De venstregrønn 21,7

De konservative (som ble kastet ut i “kasserollerevolusjonen”) 23, 7

Island står nå med hender og føtter midt oppi EU-debatten, og blir fulgt med argusøyne fra hele Europa (og USA). Her er en del gode artikler vi har plukket opp om Island de siste dagene:

Noen norske bloggere (overraskende få) om Island, samt Venstre (Venstre stemte nok en gang nei til EU på landsmøtet i helgen, vi skrev om ja- og nei-argumentene Sporheim burde ha brukt):

Oppdatert: Sosialdemokratiet:  Mens vi venter på Godot, Sponheim og Tyrkia


Tags: , , , , , ,

En kommentar til “Islandsk leseliste”

  1. Takk for lenken.

    Ja, det blir spennende å følge hva som skjer på Island. Dessverre tror jeg det vil ha tilnærmet null betydning for den norske EU-debatten.

    Mitt poeng er at basert på erfaringen hittil, så er ikke politiske endringer i Europa, ikke en gang i våre naboland – egnet til å gjøre inntrykk på den norske EU.-motstanden. Derfor må det først og fremst skje noe i Norge. Det kunne for eksempel ha vært at et av partiene eller andre toneangivende miljøer skiftet side.