Island nærmer seg EU-søknad

Av - 10.7.2009 14:22

Islands søknad om EU-medlemskap kan bli presentert i Brussel 27. juli, skriver IcelandReview. Nettstedet siterer avisen Frettabladid på at avstemningen i Alltinget om EU-søknaden vil finne sted denne helgen eller tidlig neste uke. Det er ventet et knapt flertall.

OPPDATERING 13. juli: Alltinget begynner sitt møte om saken ved 17-tiden mandag, ifølge NTB.

EU-kritiske medlemmer av Alltinget vil forsøke å få med et tillegg til medlemskapssøknaden, oppsummerer IcelandReview videre. De vil at tillegget skal gjøre det klart at det skal holdes to folkeavstemninger — en for å godkjenne eller underkjenne at det i det hele tatt blir startet medlemskapsforhandlinger, og en om et eventuelt forhandlingsresultat.

Nettstedet Islandsk.no melder at Sverige gjerne ser en islandsk søknad innen utgangen av juli, for å gi det svenske EU-formannskapet best mulig sjanse til å hjelpe islendingene i forhandlingsprosessen.

Radiokanalen Deutschlandfunk har vært på Island og laget en reportasje om stemningen rundt EU-spørsmålet (tekst og audio).

Vi tar også med at den danske forskeren Jesper Raakjær mener at Island kan få en god forhandlingsløsning med EU, med overgangsordninger for fiskeriene:

Jeg forestiller meg at Island kan få særordninger med lange innfasingsperioder. Dette vil kunne gjøre EU attraktivt for islandske fiskerier. Island er i en annen økonomisk situasjon enn Norge. Islendingene må derfor akseptere mer enn det som var tilfelle for Norge i 1994.

Se vår tidligere sak med oppsummeringen av debatten etter valget på Island i april.

Tags: , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.