Fri flyt til Vladivostok

Av - 26.11.2010 10:47
Nye naboer. Kan dette bli EUs nye nabo? Russlands statsminister vil ha frihandelsavtale med EU og fri flyt av varer og tjenester til Vladivostok, Neste stopp er da Nord-Korea og regimet til dikatoren Kim Jong Il. Foto: kremlin.ru/CC

Nye naboer. Kan dette bli EUs nye nabo? Russlands statsminister vil ha frihandelsavtale med EU og fri flyt av varer og tjenester til Vladivostok, Neste stopp er da Nord-Korea og regimet til dikatoren Kim Jong Il. Foto: kremlin.ru/CC

Fri flyt av EUs varer og tjenester fra Portugal til Vladivostok. Det er drømmen til den russiske statsministeren Vladimir Putin. Idag kommer han til Berlin for å drøfte forslaget med den tyske regjeringssjefen Angela Merkel. Putin mener alvor. I et innlegg i avisen Süddeutsche Zeitung skisserer han opp sine visjoner.
“We propose the creation of a harmonious economic community stretching from Lisbon to Vladivostok,” Putin writes. “In the future, we could even consider a free trade zone or even more advanced forms of economic integration. The result would be a unified continental market with a capacity worth trillions of euros.”

Putin foreslår mer økonomisk samarbeid innen industri og energi. Han vil ha bort tolltariffer og avskaffe pass og visa.  Et Schengen-område som går til den nordkoreanske grensen høres utrolig ut i dag, men er kanskje noe for fremtiden. For forslaget som presenteres i avisen Süddeutsche Zeitung, er alvorlig ment.

_ Vi bør tenke 20, 30 ja 50 år fremover, sier Putin.

Statsminister Putin vil ha EUs teknologi og kapital til å utvinne Russlands naturressurser. For å gjøre russerne rikere. Det er ikke en plan for i morgen eller neste uke. Vertinnen, den tyske regjeringssjefen Angela Merkel, er foreløpig ikke så begeistret. Hun vil kjøle den ivrige russeren litt ned. EU-medlemskap er ikke aktuelt, men kanskje en løsning a la EØS? Norge er allerede på ballen. Næringsminister Trond Giske forsøker på egen hånd å få til en frihandelsavtale med Russland, Hvite-Russland og Kasakhstan.

Advarsel. Den som kommer for sent - straffes av livet. Ikke forsøk å stige på toget når det er i bevegelse, advarer dette skiltet på den transsibiske jernbanen. Foto: CC/Bernt Rostad

Foranledningen til Putins fremstøt er følgene av finanskrisen og et mulig russisk WTO-medlemskap. Putin mener både EU og Russland kan komme ut finanskrisen ved å samarbeide mer. Sjansen for russisk medlemskap i Verdens handelsorganisasjon, WTO, har økt etter at Russland nylig ble enige med EU om en avtale om fjerning av toll på eksport av råvarer. Det var særlig EU-landet Finland som ivret for en slik løsning for å sikre tømmer og cellulose til landets papir- og trevareindustri.

Olje og gass er unntatt fra EU- og WTO-reglene. Så energilandet Norge må fortsatt kjempe med sin største konkurrent Russland på EUs olje og gassmarked .  Nå gjenstår det bare å se hvor langt EUs regelverk kan nå. Kanskje snart til Vladivostok – på grensen til den skurrile diktatoren Kim Il Sung.

En kommentar til “Fri flyt til Vladivostok”

  1. Tore W. Tvedt says:

    Jeg ser at dere refererer til talen Putin holdt i Tyskland om hans visjon for det nye Europa fra Lisboa til Vladivostok. Det forundrer meg storlig at ikke dette har vært en kjempesak i europeiske medier.

    I mine øyne er dette den viktigste talen holdt av en fremtredende europeisk statsmann siden den 2. verdenskrig. Lykkes Putin og det utvikler seg på en forsvarlig måte vil det gi Europa en ny og bedre fremtid. Alternativet er ikke morsomt å tenke på.