English? Nein Danke!

Av - 29.9.2009 09:35

Speak english? Nein Danke! Vinneren av det tyske valget, den høyreliberale tyske politikeren Guido Westerwelle vil ikke snakke engelsk på tyske pressekonferanser. Dagen etter valget ble han spurt av en britisk journalist om han ikke kunne svare på et spørsmål på engelsk.

_ Nei, sa Westerwelle, dette er Tyskland!

Det var et brudd på internasjonal presseetikette. Av en eller annen grunn får britiske og amerikanske journalister de fleste politikere med på denne øvelsen i internasjonalisering. Å snakke et slags engelsk er blitt beviset på at du er utdannet, global og åpen for verden – selv om ganske mange stotrer ubehjelpelig. De sliter med lange ord og trykk på stavelse i dette vanskelige verdensspråket. Og de gjør seg dummere enn de er. Språk er også makt.

Westerwelle regnes av mange observatører som en mulig ny tysk utenriksminister, men han demper ryktene ved å velge å la være å snakke engelsk. Han er ikke akkurat kjent for sine gode engelskkunnskaper. Etter å ha ført en valgkamp der skatteletter og reformer i økonomien var hans viktigste tema, burde han kanskje heller bli finans og næringsminister?

Men språkvalget er samtidig et politisk signal. Tysk er EUs største språkgruppe. Over 90 millioner har det som morsmål – enda flere som språk nummer to. Engelsk kjemper om annenplassen med fransk, som snakkes i både Frankrike, Sveits og Belgia. Det mest utbredte språket i Europa er faktisk russisk. Selv om engelsk er det språket flest lærer og forstår.

Men høyreliberaleren Guido Westerwelle sender dermed også et signal på vegne av sine velgere – de selvbevisste fridemokratene som også flørter med en slags tysk nasjonal stolthet.

_Vi er et viktig land i verden og vi har vårt eget overnasjonale språk! Ikke alle europeere vil like det og det kan tolkes som en ny tysk nasjonalisme. Men Westerwelle sikrer seg også noen punkter på hjemmebane. Tyskerne hater å gjøre ting som ikke er perfekt – så hvorfor snakke dårlig engelsk, bli flau  og miste troverdigheten?

Her kan du høre Westerwelle teste sine engelskkunnskaper.

Norges statsminister Jens Stoltenberg er heller intet språkgeni selv om han er en dyktig politiker. Her tester han ut sin small talk på postjernen Annie Lennox. OK! Bra jobb! Klem fikk hun også. Men må det alltid være engelsk i taler? Når Jens er i Tyskland eller andre europiekse landholder han sine taler på engelsk – noe de færreste tyskere forstår på grunn av hans norske tonefall og deres egen mangelfulle engelskkunnskap. En russer, en franskmann eller en ungarer ville aldri gi slipp på sitt morsmål i slike sammenhenger.

Kanskje kunne andre politikere ta lærdom av Westerwelle. Må det alltid være engelsk? Hva har vi tolker til?

Tags: , , , , , ,

10 kommentarer til “English? Nein Danke!”

 1. meissengutt says:

  Tach auch,

  es ist bemerkenswert wie wenig Sachkenntnis Dag Yngland besitzt.

  Der Vergleich zwischen Jens und Guido hinkt, außerdem ist Jens beileibe KEIN tüchtiger Politiker, sondern ein Versager, der lediglich sein Grinsen der ersten Regierungsperiode abgelegt hat und die norwegischen Ölmilliarden im Stile eines Weihnachtsmannes in der Welt verteilt und ich dafür feiern läßt!

  In einer deutschen Pressekonferenz gibt es nur deutsche Kommentare, Guten Morgen Dag Yngland!
  Vielleicht solltest Du Deine Sprachkenntnisse und Dein Hintergrundwissen einmal tüchtig auffrischen!!!!

  Inhaltlich hast Du ebenfalls KEINE Ahnung!

  Der kleinere Koalitiospartner stellt IMMER den Fizekanzler und Außenminister!

  Mag Guido vielleicht sprachliche Defizite haben, da trifft für den Kommentator doch der Spruch zu :

  Bevor Du den Dorn im Auge des anderen siehst, finde erst einmal den BALKEN im eigenen ( Auge ).

  Ha det bra!

 2. Dag Yngland says:

  Hehe, det var da en grov salve….men OK jeg får ta deg alvorlig. Uansett hvor bisk du er;
  1) Dette er ingen politisk sammenligning av Jens og Guido. Men en historie om hvordan engelsk språk dominerer selv i Europas største land.
  2) Jens er en dyktig poltiker, fordi han vinner valg og gjennomfører det han har på dagsorden. Slik også Angela Merkel gjør det. Gudio kan bli det. ar ikke noe med dine egne personlige ønskr å gjøre.
  3) På tyske pressekonferanser er det slett ikke alltid bare tysk. jeg har gått på dem i 20 år og stadig oftere forlanger internasjonale engelskspråklige medier egne engelske kommentarer. Det er ikke alltid lett da innholdet kan tolkes forskjellig på ulike språk. Og det er ikke alltid populært blant oss andre. Hvis Westerwelle vil snakke tysk hjemme er det helt OK. Men han er den første jeg har møtt som faktisk sier det.
  4) Keine Ahnung? Tja….hva skal man si. Smakssak.
  5) Tysken går også rimelig bra. Selv om de fleste tror jeg er sveitser på grunn av mitt norske tonefall.
  6) Den minste koalisjonspartneren SKAL HA utenriksministeren? Slik var det for 15 år siden da FDP sist var i regjering og det fortsatt var småkald krig. Men det behøver ikke å være sånn lenger. Utenriksministre i EU-landene er ikke så viktige lenger. De holder ryggen fri for sjefen i Brussel, men når TV-kameraene slås på under toppmøter er det regjringssjefene selv som kommer.
  Økonomi er blitt viktigere i en global økonomi, fordi det gir makt over budsjetter og politisk dagsorden. Derfor valgte Kristin Halvorsen vel å bli finansminister og ikke utenriksminister (noe som bare ville ha gitt henne og Ap masse problemer).
  7) Har ikke skrevet at Guido har noen “Defizite” – altså mangler. Han snakker helt OK engelsk om du klikker på lenken jeg viser til. Og han er respektert som en av de beste talerne i Bundestag.
  8) Har verken torn eller bjelke i øyet. Ønsker alle velkommen til bloggen. De fleste skriver på norsk, men du må gjerne debattere på tysk om du vil. Men håper du kan også kan finne noen saklige argumenter og lese litt bedre neste gang.
  Ha det bra!
  Og velkommen igjen…

 3. meissengutt says:

  Hei igjen,

  men OK jeg får ta deg alvorlig

  Flott!

  4) Keine Ahnung? Tja….hva skal man si. Smakssak.

  Helt enig med deg!

  Tysken går også rimelig bra. Selv om de fleste tror jeg er sveitser på grunn av mitt norske tonefall.

  .LOL. Den “fineste” Tysk prates i Hannover. Don´t worry! Du tenker om “akzent”….

  6) Den minste koalisjonspartneren SKAL HA utenriksministeren? Slik var det for 15 år siden da FDP sist var i regjering og det fortsatt var småkald krig. Men det behøver ikke å være sånn lenger.

  …trodde, du er flink med Tysk .LOL. ….

  Kohl CDU – Genscher FDP

  Schröder SPD – Fischer Grüne/Bündnis 90

  Merkel CDU – Steinmeier SPD

  Nu skal det ble :

  Merkel CDU – Westerwelle FDP

  …hm trodde du har litt mer kunskap, hvis du argumenterer slik…

  Økonomi er blitt viktigere i en global økonomi, fordi det gir makt over budsjetter og politisk dagsorden. Derfor valgte Kristin Halvorsen vel å bli finansminister og ikke utenriksminister (noe som bare ville ha gitt henne og Ap masse problemer).

  Vi prater om TYSKE sytemet ellers? Da har utenriksminister meget meget stor rolle…

  Har verken torn eller bjelke i øyet.

  .LOL. Tysk øl ellers…

  Ha forsatt en fin dag!

  n.b.

  Jeg hoper du komme med bedre bakgrund, jeg er Tysk og har “litt” peiling om Tyske politik, desuten kann vi sikkert argumenterer på norsk uten tvil.

 4. meissengutt says:

  …nonstop nonsense…

  Jeg synes “bild” er useriøs….køper Spiegel, Focus, Süddeutsche Allgemeine Zeitung, FAZ…

  …men da finnes noen gode grunner, hvorfor han skal ikke ble utenriksminister.

  Det er fint nok, at Angela Merkel er verdens mektigste kvinne i hele verden uten tvil, da skal ikke komme en homofil mann som utenriksminister.

  Hvorfor ikke spør man(n) .LOL. ?

  Tenker kun han reiser til :

  Israel, Iran, Iraq eller andere muslimske land….

  UAE, Dubai m.m.

  Han har kunnskap og bra utdanning, men det hjelper helt sikkert ikke hvis du er homofil, desverre.

  Menmenmen….

  Ha forsatt en fin dag!

 5. Katinka Barysch i Center for European Reform mener at Westerwelle ville egnet seg bedre som finansminister: “By helping to tackle some of Germany’s economic weaknesses, Westerwelle may even add more to his country’s international standing and credibility than by being its chief diplomat.”

 6. Jan-Erik says:

  @ Olav Anders Øvrebø

  Jeg tror Meissengutt har sikkert mer kunnskap enn vi i Norge.

 7. meissengutt says:

  @ Dag Yngland

  …more to say??

  Montag, 05. Oktober 2009

  FDP: “Er ist gesetzt”
  Westerwelle wird Außenminister
  FDP-Chef Guido Westerwelle wird nach Angaben aus der Parteispitze in der neuen schwarz-gelben Koalition auf jeden Fall das Amt des Außenministers übernehmen. Bei den Koalitionsverhandlungen gelte zwar, dass zunächst über Inhalte und danach über Ressortzuschnitte und Personalien gesprochen werde, sagte der stellvertretende Parteivorsitzende Andreas Pinkwart der “Leipziger Volkszeitung” laut Vorabbericht. Dabei gebe es aber zwei Ausnahmen: “Gesetzt sind Angela Merkel als Bundeskanzlerin und Bundesaußenminister Guido Westerwelle als Vizekanzler.”

  Westerwelle hatte aus seinem Interesse an der Nachfolge von Frank-Walter Steinmeier als Außenminister nie einen Hehl gemacht, seine genauen Ambitionen in der großen Koalition aber offengelassen. Zuletzt war spekuliert worden, Westerwelle könnte auch ein Super-Ressort im neuen Kabinett etwa für Wirtschaft und Energie übernehmen.

  Video

 8. Dag Yngland says:

  Ja, koalisjonsforhandlingene varer i to-tre uker ennå og rykter og spekulasjoner svirrer hver dag. Ingenting er avgjort og de tre partiene skal først snakke politikk før de snakker personer.
  Som her: http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,653686,00.html
  Vi skriver om det vi ser og hører her i Berlin og ellers i Europa. Europabloggen er altså ikke en quiz-konkurranse der det gjelder å ha rett, men et forum for debatt om det som skjer i Europa. Du er velkommen til å følge oss.

 9. meissengutt says:

  @ Dag

  God dag,

  det er på tid jeg får ta deg alvorlig!

  Jeg vet ikke hva du kan, men sikkert IKKE tyske poltikk!! Forventninger var at du har litt peiling, men desverre kan jeg ikke se det!
  Jeg allerede skrev :

  Sitat:

  Kohl CDU – Genscher FDP

  Schröder SPD – Fischer Grüne/Bündnis 90

  Merkel CDU – Steinmeier SPD

  Nu skal det ble :

  Merkel CDU – Westerwelle FDP

  …”Se og Hør” er et avis i Danmark & Norge, folk trenger KUNNSKAP…

  Jeg var meget meget sikkert at europabloggen.no er ikke en quiz-konkurranse ellers var du quizmaster, jeg er kjennt med at denne slaks folk har meget bra kunnskap om det de snakker om…

  Desverre leser jeg kun na24.no & dn.no. .

  Men jeg anbefaller, da finnes resulatet:

  http://www.tagesschau.de/kabinett2009/

  Ha forsatt en fin dag!

  Over and out!