Dirty deal i Deauville

Av - 28.10.2010 07:00

EU-toppmøtet i Brussel i dag og i morgen blir dominert av den veldig offentlige striden om de nye, skjerpede reglene for økonomisk styring — av eurosonen spesielt, men de andre medlemmene berøres også.

Stemningen er en smule gretten etter at Tyskland og Frankrike gjorde sin etter hvert berømte deal i Deauville forrige uke. Merkel og Sarkozy var en smule demonstrative da de meddelte sin enighet mens finansministrene ennå forhandlet om samme tema i Luxembourg.

Kompromissets kjerne: Tyskerne ville gjerne hatt automatiske sanksjoner mot land som ikke følger reglene for eurolandene om budsjettunderskudd og statsgjeld. Frankrike ville ikke gi slipp på muligheten til politiske forhandlinger om sanksjoner, og tyskerne gikk med på å vanne ut dette forslaget. Til gjengjeld får Tyskland fransk støtte til en permanent krisemekanisme for å håndtere nye “greske” situasjoner — altså der et euroland i store økonomiske vanskeligheter må hjelpes av de andre. Dette forslaget krever en traktatendring, noe mange av de andre medlemmene ser med liten lyst på. De to vil som del av dealen også ha en ordning der stemmeretten midlertidig tas fra regelbrytere.


Det er vanskelig å forestille seg at Tyskland og Frankrike ikke skal få viljen sin når de er enige i en så viktig sak. Likevel, særlig Merkel har møtt usedvanlig mye motbør for Deauville-kompromisset, også på hjemmebane. Spiegel Online skriver at hun sitter i en felle hun selv har lagt, og at hun nå må stå beinhardt på sitt for å unngå en pinlig katastrofe under toppmøtet. En konfliktdempende variant kan være at noen hovedlinjer legges fast, mens detaljene skal hamres ut senere — en vanlig metode i Det europeiske råd. Men hvem vet, kanskje blir det like ampert som sist?

Europabloggen.no er på plass i Brussel denne gang. Vi kommer tilbake med mer, som det heter på nettavisspråket.

Tags: , , , , , ,

2 kommentarer til “Dirty deal i Deauville”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by europabloggen and bloggingportal_2, Ralf Grahn. Ralf Grahn said: RT @europablogg: Blogger: Dirty deal i Deauville: EU-toppmøtet i Brussel i dag og i morgen blir dominert av den veldig offentlige s… http://bit.ly/9Eho18 […]

  2. […] to the Council press team), the European Council meeting in Brussels. It all had started with a dirty deal in Deauville, a deal that has been said to be prepared against Spain and without Spain, a deal that was using […]