Økonomi dominerer, nederlandske velgere tar EU for gitt

Av - 8.6.2010 15:23

Både Aftenposten og Dagbladet.no slår til med gode artikler om Nederland dagen før parlamentsvalget.

I Aftenposten oppsummerer Gunnar Kagge valgkampen, der det dominerende temaet ikke ble innvandring, men økonomi. Det har det liberale VVD tjent på, partiet som ser ut til å bli valgets vinner. VVD har troverdighet i økonomiske spørsmål etter at partileder Mark Rutte har snakket om innsparing og budsjettbalanse i flere år:

Diskusjonen dreier seg ikke om den kommende regjeringen må kutte, men hvor mye og hvordan. Nederlendere omtaler ofte seg selv som en «nasjon satt sammen av prester og kjøpmenn». Denne mentaliteten, en blanding av kalvinistisk nøysomhet og forståelse av at utgifter må stå i forhold til inntekter, ligger under den politiske debatten.

Astrid Meland i Dagbladet.no vinkler på Geert Wilders’ nedtur på målingene og kobler økonomiske nedgangstider med stemmetap for høyrepopulister:

Dette er det første valget i eurosonen etter at krisen i Hellas bredte om seg, og utfallet interesserer hele Europa. Fallet til det høyrepopulistiske partiet i Nederland sier noe om en vesteuropeisk trend, mener analytikere.

Valget vil vise, den motsatte teorien finnes også — at partier på høyre fløy tjener på svak økonomi, i hvert fall på sikt.

Vi supplerer med NRC Handelsblad, som skriver interessant om nederlendernes forhold til EU. Unionen er et ikke-tema i valgkampen, problemene i eurosonen til tross. EU tas for gitt. Folk er interessert i EU-relaterte temaer, men EU splitter ikke velgerne, sier forsker Adriaan Schout. Velgerne vil at EU-midler skal brukes med mer forsiktighet, men ønsker også mer EU-innsats på områder som klimapolitikk, kontroll av finanssektoren og felles representasjon i IMF og Sikkerhetsrådet.

Mark Rutte kom imidlertid med et EU-utspill i Europaparlamentet i går:

He wants to rid Europe of the funds dedicated to supporting the continent’s less developed regions, which he sees as a waste of money. According to Rutte, The EU should limit itself to its core competencies.

Generelt vil Rutte at vi skal slutte å se på staten som en maskin som har som oppgave å gjøre innbyggerne lykkelige. Det er noe de må sørge for selv, mener Rutte — kanskje et populært standpunkt i et land av prester og kjøpmenn?

Tags: , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.