Var det avtalt spill?

Av - 9.12.2011 16:03
Var det kansler Angela Merkel som fikk sin vilje på EU-toppmøtet?

Var det kansler Angela Merkel som fikk sin vilje på EU-toppmøtet?

Hvem ble egentlig vinnere og tapere etter denne ukens euromøte i Brussel? Var det “Merkozy” sin fikk gjennomslag for sitt forslag om gjeldsbrems – eller var det britenes David Cameron som bremset opp EU på vei mot overnasjonalitet i finanspolitikken? Eller var det hele avtalt spill?
Her er et par teorier som sirkulere mens pressekonferansene i Brussel avsluttes.

Dette er starten på et Europa i to hastigheter, mener magasinet Der Spiegel. Kansler Angela Merkels overkjørsel av britenes David Cameron kan skade EUs ånd. Tiden da enighet var viktigere enn resultater er over. Nå vinner de som samler flertallet bak seg. Sinkene kan komme etter. Heretter er det “lov å være uenig” i EU.

_ EU må tåle sin verste splittelse i sin 54 år lange historie, mener EU-skeptikerne i Daily Telegraph . Årsaken er at de 17 euro-landene vil inngå forpliktende avtaler om gjeldsbrems og nye stabilitetskrav på tross av britenes veto. Men av de EU-landene som ikke har euro, vurderer å følge euro-landene. Sverige og Ungarn støttet først britene, men skal senere ha sagts eg villig til å vurdere stabilitetspakken til “Merkozy” (slik kansler Angela Merkel og president Nicolas Sarkozy kalles på grunn av sitt stadig tettere samarbeid).

 ...eller var det britenes statsminister David Cameron som bremset EUs overnasjoanlitet i finanspolitikken?

..eller var det britenes statsminister David Cameron som bremset EUs overnasjoanlitet i finanspolitikken?

Nei, det hele kan ha vært et avtalt spill, mener den gamle danske EU-skeptikeren Jens Peter Bonde. Først måtte Cameron vise at han forsvarte interessene til det viktige finansmiljøet i London. Bonde tror Cameron kan følge etter de andre EU-landene om den politiske debatten i Storbritannia nå går i retning av om landet er isolert i EU.

Den danske statsministeren Helle Thorning Schmidt var også fornøyd etter møteresultatet. Selv om Danmark ikke er medlem i euroen mener hun avtalen om bedre budsjettkontroll er bra også for Danmark. Thorning vil spille en nøkkelrolle i EU fremover når danskene overtar EU-formannskapet i første halvår 2012. Kanskje vender euro-debatten tilbake til Norden?

 

Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt var fornøyd med løsningen på EU-toppmøtet. Nå får hun sjansen til å sette dagsorden i EU det neste halvåret. Foto: EU-kommisjonen)

Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt var fornøyd med løsningen på EU-toppmøtet. Nå får hun sjansen til å sette dagsorden i EU det neste halvåret. Foto: EU-kommisjonen)

Tags: , , , , , , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.