Tallkluss i Russland

Av - 6.12.2011 13:32

Nei! Sitt hjemme, vi skal fylle ut selv! - En av anti-Kreml plakatene som florerte i mediene før valget på søndag. Bildet er gjenvinning av en gammel Sovjet-plakat hvor en mann sier NEI til alkohol. Dette bildet viser Boris Gryzlov, talsmann for Duma og en av lederne i Putins parti, Forente Russland. Her ber han velgerne sitte hjemme fordi partiet vil fylle ut valgskjemaene selv. (Kilde: KPRF.ru. )

Parlamentsvalget i Russland på søndag har vært preget av heftig kritikk og anklager om valgfusk fra befolkningen. Vladimir Putins parti Forente Russland endte opp med 49,5 prosent av stemmene, men befolkningen sier nå at partiet har jukset seg til den overlegne seieren.

Putin mistet tiltro i befolkningen når han nærmest på forhånd annonserte seg selv som den vinneren av neste presidentvalg som skal holdes i mars 2012. Folket reagerer nå på åpenbar korrupsjon og juks med valgtallene. Mandag var tusenvis av demonstranter samlet i Moskva sentrum.

Stjålne stemmer
En journalist i avisen Novaya Gazeta oppgir at hennes familie avla tre stemmer for Jabloka. Men det var kun var listet opp to stemmer til dette partiet på valgstasjonen hvor familien hadde avlagt stemmene sine.

Spørreundersøkelser gjort ved utgangen av valglokaler mange steder er også svært forskjellige fra offisielle målinger.

I Moskva ser man at Forente Russland offisielt sett fikk 46 prosent, mens partiet ikke hadde mer enn 27 prosent i følge undersøkelsene som ble gjort når folk forlot valglokalene etter å ha stemt.

Dette gjelder også mange andre partier. Størst forskjell i Moskva-tallene er det mellom partiet Jabloka som offisielt fikk 8 prosent, mens stemmeundersøkelser sier at de fikk hele 15 prosent. Jabloka har tradisjonelt stor støtte i den Russiske hovedstaden. Partiet kom ikke engang inn i Duma da det falt under sperregrensen på 7 prosent.

130 prosent valgdeltagelse
I noen regioner er viser det seg at man har over 120, 130 prosent valgdeltagelse, som vanligvis er vanskelig å få til. I Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan har Putins parti, Forente Russland over 90 prosent oppslutning  . I Tsjetsjenia har Forente Russland over 99 prosent.

Dette kan komme av lokale ledere som ønsker å være lojale mot Putin for å beholde egen makt, eller det kan komme av manipulering fra høyere hold.

Populær på mentalsykehus
Interessant er det også å se at Putin og hans parti har en enorm oppslutning blant beboerne på Moskvas mentalsykehus. 

Partiet fikk  93,14 prosent av stemmene ved Preobrazhensky Psykiatriske Sykehus  og 93,04 prosent ved Moskvas Regionale Klinisk-Psykiatriske Sykehus.

Mistet konstitusjonelt flertall
Av 450 mandater fikk Forente 238 og opposisjonen 212. Forente Russland har fortsatt flertall, men mistet sitt konstitusjonelle flertall som betyr at de ikke kan endre loven dersom de andre partiene ikke er enige.

I løpet av den siste perioden har tre viktige lover blitt endret. Den ene er at Presidenten nå kan sitte 6 år i stedet for 4, at valget til Dumaen som var på søndag vil holdes igjen om 5 år, ikke fire som det har vært før. Og at partiene nå må ha 7 prosent for å komme inn i Dumaen mot 5 Prosent tidligere.

 

 

Tags: , ,

Kommentarfeltet er lukket.