Strammer grepet på banksjefene

Av - 6.9.2009 23:14
Kansler Angela Merkel og statsminister Gordon Brown er blitt enige om å stramme inn på bankenes bonusfester. Foto: Dag Yngland

Kansler Angela Merkel og statsminister Gordon Brown er blitt enige om å stramme inn på bankenes bonusfester. Foto: Dag Yngland

De tre store EU-landene Tyskland, Frankrike og Storbritannia er blitt litt mer enige om hvordan de skal hindre nye finanskriser. I helgen kom britene på gli i spørsmålet om bankbonuser og bankenes egenansvar. Britene har til nå vært avventende til strengere regler av hensyn til sin viktige finanssektor i London City.

Når den såkalte G20-gruppen av verdens største økonomier møtes i Pittsburgh i USA senere denne måneden vil europeernes representanter kreve lengre opptjening for bonus for bankansatte og be om større krav til bankenes egenkapital.

Svenskene vil også ha et ord med i laget.

Fredag og lørdag møttes EU-landenes finansministre og sentralbanksjefer i London og på søndag kveld kom britenes statsminister Gordon Brown på en kveldstur til Angela Merkel i Berlin. Arbeidshelgen var nødvendig for å samkjøre europeiske synspunkter på finanskrisen før G20-toppmøtet.

Tyskland og Frankrike vil ha en øvre grense på hvor høye bonuser banker og finansinstitusjoner kan gi sine ansatte og et forbud mot garanterte bonuser over et år. Så langt fikk de ikke britene med seg, men Gordon Brown åpner for at bonuser heretter skal beregnes over flere år så de ikke fremmer kortsiktig spekulasjon. Banker skal også ha muligheten til å kreve tilbake bonuser om de kommer i økonomiske vanskeligheter.

_  Vi kan ikke vende tilbake til ting slik de var. Vi må begrense bonuskulturen i finanssektoren, sa Gordon Brown i Berlin ikveld.

_ Vårt mål er at intet finansprodukt, intet land og ingen bank skal være utenfor offentlig kontroll, sa kansler Angela Merkel.

Tyskland er sammen med Ungarn det EU-landet som er sterkest rammet av finanskrisen. Veksten i første kvartal i 2009 falt med minus 6,9 prosent.

Sverige, som dette halvåret har EUs formannskap, blander seg også sterkt inn i bonusdebatten og skal delta på G20-møtet. Med erfaring fra den nordiske bankkrisen på 1980-tallet er svenskenes kriseråd svært etterspurt. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt er en pådriver for EU-landenes krav om at bankene skal få større krav til egenkapital.

_ Bankene ville vært konkurs uten skattebetalernes penger. Å si at det nå er “business as usual” og vende tilbake til bonuskulturen vil ikke være riktig, sa Reinfeldt etter et uformelt møte mellom EUs utenriksministre i Stockholm i helgen.

Koselig kveldsmat hos kansler Angela Merkel i Berlin for den britiske statsministeren Gordon Brown igår. Foto: Dag Yngland

Koselig kveldsmat hos kansler Angela Merkel i Berlin for den britiske statsministeren Gordon Brown igår, men inne ble det snakket hard business. Foto: Dag Yngland

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.