Nye blindveier i Belgia?

Av - 14.6.2010 07:51

Blindvei. Belgia har valgt nytt parlament og og fortsetter å være i språkkrise. Foto: CC/Edi Weissman

Belgia valgte nytt parlament i helgen og de flamske separatistene sikret seg over 30 prosent av stemmene i Flandern. Partiet NVA (Ny flamsk allianse) erklærte seg som valgets seierherre og vil sette fart i prosessen for å dele landet i en flamsk- (nederlandsk) og en fransktalende del.

Lederen for flamsk allianse, Bart de Wever, er likevel lite interessert i å være statsminister.  Han vil heller bruke maktbasen til å løsne ytterligere på båndene mellom de to språksamfunnene i landet og arbeide for å fremme en egen flamsk stat i nord.

Favoritten til jobben som statsminister er dermed lederen for sosialistpartiet i den fransktalende (vallonske) delen av landet, Elio Di Rupo. Hans parti PS kan danne regjering sammen med de flamske sosialistene, men de får neppe eget flertall. Sosialistene (PS) kjemper for å beholde den belgiske staten. Den store taperen i valget er de flamske kristeligdemokratene.

Belgias regjeringskrise kommer samme uke som landet skal arrangere EU-toppmøte i Brussel. Verten og regissøren for møtet er den tidligere belgiske statsministeren, Herman van Rompuy, som nå er president for Det europeiske råd (der regjeringssjefene i EUs 27 medlemsland møtes fire ganger i året).

Han fikk jobben etter å ha vist sine politiske forhandlingsevner i belgisk politikk ved å danne regjering etter 282 dager med regjeringssonderinger. van Rompuy har store planer for europeisk utenrikspolitikk når Belgia overtar EU-formannskapet etter Spania den 1.juli,  men situasjonen i hjemlandet bør være et varsko for hvordan det kan gå med EU, mener den EU-kritiske britiske avisen The Economist.

Bladet mener at den belgiske krisen er et symptom på den europeiske krisen — godt synlig i striden om hvem som skal betale for euro-krisen. Skal de rike, arbeidssomme og konservative i nord (som i Flandern) fortsette å betale for sine solidariske, stønadsavhengige naboer i sør (Vallonia), spør avisen og mener situasjonen i Belgia er et bilde på hvordan euro-krisen kan splitte EU mellom nord og sør.

[table id=9 /]

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.