Morgenbladet hjelper oss — hva skal vi si til utlendingene?

Av - 30.5.2009 10:45
Euro

Foto: Kiki99, Flickr, CC

Jeg vil anbefale en veldig god artikkel i Morgenbladet skrevet av Kjell Madsen, Hva skal vi si til utlendingene? – om hvordan vi kan forklare Norges motvilje til EU-medlemskap. Det er faktisk et spørsmål jeg får nesten ukentlig, så jeg har min egen forklaringsrekke. Madsen skriver elegant om mange av argumentene jeg selv bruker. Her er noen fine formuleringer:

Behovet for en god forklaring på ikke-medlemskapet er blitt en av tilværelsens konstanter, noe man har lært å leve med, i likhet med sporadisk forkjølelse og hodepine. Utfordringen er ikke håpløs, for, som antydet flere ganger ovenfor: Vi er lite annerledes. Nå som før er vi som folk flest.

På et debattmøte i Bergen for noen år siden – lenge før dagens økonomiske krise – opplyste studenter ved Handelshøyskolen at de hadde regnet på det, og resultatet er entydig, fortalte de. Vi tjener på å stå utenfor. Antakelig er utenforskapet økonomisk fordelaktig i dag også, om enn alle slike regnestykker er problematiske. Også det kan vi si til utlendingen, for dette er en ærlig sak, og vekt på antatt økonomisk fordel er ikke et særnorsk fenomen.

Men forestillinger om at Norge i kraft av ikke-medlemskap kan spille en større rolle i verden, bør etter mitt skjønn forties. Unødvendig å blottlegge alt.

Kan det tenkes at nordmenn i noe større grad enn andre har fornemmet det overflødige ved EUs supernasjonalisme?

Kort sagt, mye alminnelig fornuft kan gjøres gjeldende overfor den spørrende utlendingen. Og så, etter å ha belyst saken fra flere sider, så sindig og nøkternt som mulig, slår det oss, i et flerrende mørkt klarsyn, hvor ufattelig trist det er at landet vårt har stilt seg utenfor EU.

Tags: , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.