Madame Non skjerper tonen

Av - 25.3.2010 11:15
No-non-nein! En god europeer er ikke den som hjelper raskest, men som hjelper langsiktig, mener Tysklands kansler Angela Merkel om krisehjelp til det gjeldstyngede Hellas. Foto: Dag Yngland

No-non-nein! En god europeer er ikke den som hjelper raskest, men som hjelper langsiktig, mener Tysklands kansler Angela Merkel om finanshjelp til det gjeldstyngede Hellas. Foto: Dag Ynglan

Er euroen i fare? Går i EU i oppløsning? Har den tyske kansleren Angela Merkel lagt seg ut med de andre 26 regjeringssjefene i spørsmålet om å gi krisehjelp til Hellas?

Har hun overkjørt EU-kommisjonen og den europeiske sentralbanken ESB?

Det mangler ikke på uværsskyer og skumle prognoser foran dagens EU-toppmøte. Alt tyder på en spennende kveld i EU-hovedstaden Brussel.

I forkant blir Merkel  i franske og britiske aviser fremstilt som Madame No – en ny utgave av jernladyen Margaret Thatcher. Den britiske statsministeren ble kjent for å ta et grepa tak om håndvesken sin og true EUs manndominerte maktstrukturer til hun fikk det som hun ville i pengspørsmål.

Offisielt står ikke en gang Hellas, finanskrisen og euroens fremtid på dagsorden. De 27 stats- og regjeringssjefene skal offisielt diskutere EUs plan for økonomisk utvikling frem til 2020, heter det i regjeringskretser i Berlin.

EU-lederne skal snakke om felles klimamål,  fattigdomsmål, forskningsmål samt finansiell og økonomisk utvikling. Det er kanskje under den siste posten Merkel vil ta ordet. En forsmak på hva hun vil si fikk vi i formiddag da hun talte i det tyske Parlamentet, Forbundsdagen.

_ Vi kan ikke leke med Europas fremtid. Dette synet vil jeg bære frem med styrke når jeg kommer til Brussel, sa Merkel i talen som ble overført på tysk TV.

Hun kritiserte de som trikset og jukset med tallene i stabilitetspakten for euroen – en klar henvisning til manglende statistikk og kontroll med euro-kravene både i Hellas og i EUs institusjoner. Merkel gjorde det også klart at Hellas først må få orden i eget hus, så eventuelt be om hjelp fra det internasjonale pengefondet (IMF) – og hvis alt annet ikke hjelper kan det bli aktuelt med finansiell støtte fra de andre EU-landene.

Hun advarte også mot å myke opp de såkalte euro-kravene – som Hellas ikke har tatt mye hensyn til de siste årene. Hjelp skal komme til den som er i nød, men ikke uten videre, mente Merkel.

_ En god europeer er ikke den som hjelper raskest, men den som følger reglene og lærer av egne feil, mente Merkel.

Det absurde med kveldens toppmøte er at Hellas ikke har bedt offisielt om penger, men støtte i fall situasjonen skulle forverre seg. EUs institusjoner som kommisjonen og sentralbanken har ytret ønske om en europeisk løsning, men har ikke egne penger å gi. Merkel og Tyskland har som største medlemsland og sterkeste økonomi penger, men har ikke lyst å bruke dem på jukse-grekerne. Det kan bli et livlig møte i Brussel ikveld.

(Vi kommer med mer…)

Tags: , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.