Irland uten klær

Av - 22.11.2010 11:43
Avkledd. Den irske statsministeren Brian Cowen avbildes uten klær av tegneren Alan Cavanagh. Cowen får skylden for at Irland har gått fra å være økonomisk tigergutt til tiggergutt. Tegning: Alan Cavanagh, CC

Avkledd. Den irske statsministeren Brian Cowen avbildes uten klær av tegneren Cavanagh. Cowen får skylden for at Irland har gått fra å være økonomisk tigergutt til å bli tiggergutt. Tegning: Alan Cavanagh, CC

Irland tar imot hjelp fra EU for å redde landets banker. Men landets omstridte statsminister Brian Cowen vil ikke ta skylden for at det har gått aldeles galt med den irske “tigergutt”.

_ Jeg er ikke busemannen dere leter etter, sa Cowen til sine kritikere. Hans regjering besluttet i helgen å be om hjelp fra EU og det internasjonale pengefondet IMF etter flere uker med stadig større problemer med å stoppe ettervirkningen av finanskrisen. Irland har opparbeidet seg budsjettunderskudd på over 30 prosent av BNP, men kravet for å være med i euroen er tre prosent. Landet har også måtte betale høy risikorente for å oppta nye lån.

Den irske økonomien var i flere år forbilde for markedsliberale økonomer i Europa og USA. Lave skatter og næringslivsvennlig politikk sørget for en flom av investorer fra begge sider av Atlanteren. Men nå er tigergutt blitt tiggergutt. Landets mest kjente forretningsmann, Ryanair-sjefen Michael O´Leary er blant dem som mener politikerne har skylda. I helgen var han på åpningen av en ny terminal på flyplassen i Dublin utkledd som begravelsesagent.

_ Dette er en passende sted å ønske IMF-representanten velkommen og minne dem på hvorfor Irland er konkurs. Vi har et digert eiendomsutviklingsselskap her ute som drives av inkompetente byråkrater, sa O´Leary til avisen Financial Times.

Prisen for å be om EUs hjelp kan bli at Irland må øke sitt skattenivå nærmere naboene i Europa. Landets lave selskapsskatt på 12,5 prosent har lokket mange investorer til landet. De fleste andre euro-land har et skattenivå rundt 20-25 prosent for bedrifter og har kritisert Irland for “sosial dumping”.

Irland trenger 90 milliarder euro (over 700 milliarder kroner) for å stabilisere sine to skakkjørte banker – Allied Irish og Anglo Irish. Det er noe mindre enn Hellas fikk i mai (110 milliarder euro), men beløpet kan bli større om nødvendig. Storbritannia og Sverige er også med på støtteaksjonen – selv om de ikke er euro-medlemmer.

Britiske banker er de største kreditorene i irske banker – fulgt av tyske og franske. EU finansierer to tredeler og det internasjonale pengfondet, IMF, en tredel av hjelpen til Irland.

I Irland frykter næringsliv og politikere for landets økonomiske selvstendighet. Hjelpepakken får følge av et fire års regime der EU, IMF og den europeiske sentralbanken vil ha et ord med i laget på de fleste økonomiske avgjørelser.  Hjelpepakken er sågar blitt sammenlignet med landets tap av selvstendighet på 1600-tallet da den engelske krigeren, Oliver Cromwell, herjet landet – og underla det England.

Tags: , , , , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.