Fytti FYROM!

Av - 6.4.2010 10:35

Ikke lett å bygge en ny stat på gammel grunn. Men Makedonia alias FYROM alias Nord-Makedonia prøver likevel. Foto: CC:

Kriserammede Hellas har signalisert at landet kan være åpen for en løsning i striden om Makedonia…ehm..som det slett ikke heter for grekere. Der er Makedonia nemlig en provins i Hellas. Nå har greske politikere lansert en løsning – Makedonia i nord kan få kalle seg Nord-Makedonia – så lenge det virkelige Makedonia (i Hellas) forblir i sør.

Landet som kaller seg republikken Makedonia heter i Hellas – om noe i det hele tatt – Fyrom (Former Yugoslavian Republic of Macedonia). Helt siden jugo-republikken ble selvstendig i 1991 har grekerne blokkert bruken av Makedonia-navnet i internasjonale organisasjoner som EU og FN.

Det britiske magasinet The Economist hadde nylig  en usedvanlig velskreven artikkel om striden mellom “landet som trenger hjelp” (alias Hellas) og landet som ikke kan nevnes (alias Makedonia). Så absurd kan internasjonalt diplomati være. Men det er jo fortsatt bedre å krangle med ord enn å føre krig.

Gresk eller makedonsk? Statue av Aleksander den store i Skopje. Foto: CC/

Gresk eller makedonsk? Statue av Aleksander den store i den nord-makedonske hovedstaden Skopje. Foto: CC/

Stridens kjerne ligger mer enn 2300 år tilbake. Da var Makedonia nemlig navnet på hjemstavnen til den greske nasjonalhelten Aleksander den store. Han var sønn av en makedonsk konge og kriget seg til et greskdominert rike som spente fra Europa over Afrika til India.

Siden Aleksander jo egentlig var makedonsk så ville et nytt Makedonia opprettet utenfor Hellas være en innrømmelse av at Aleksander ikke lenger var en GRESK nasjonal helt.

Slike ting er fortsatt et alvorlig tema i Europa. Kranglefanten Hellas har forøvrig også stadige små og store stridigheter gående med nabolandene Tyrkia, Kypros, Bulgaria og Albania. Men nå som finanskrisen har presset landet ut på stupet og regjeringen nærmest er satt under administrasjon av EU og Det internasjonale pengefondet, er det kanskje ikke tiden for de store ord. Nord- er et nokså lite ord.

Tags: , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.