Følg grillingen av Lady Ashton

Av - 11.1.2010 12:44
EUs nye "utenriksminister" Catherine Ashton får ta støyten for den nye kommisjonen i EU-parlamentet i dag

EUs nye "utenriksminister" Catherine Ashton får ta den første støyten for den nye kommisjonen under høringen i EU-parlamentet i dag. Foto: European Parliament

Idag starter Europa-parlamentet høringen av de foreslåtte medlemmene til den nye EU-kommisjonen. Førstekvinne ut er Baronesse Cahterine Ashton. Lady Ashton er foreslått som EUs nye høyrepresentant – jobben som i praksis skal være EUs nye utenriksminister. Valget av Ashton er blitt kritisert, fordi hun har  relativt lite erfaring både med EU og med utenrikssaker.

Det er i alt 26 kommisærer som skal godkjennes for jobben i  den nye “EU-regjeringen” – eller kommisjonen som den heter siden regjerer på vegne av de 27 medlemslandene. 13 av kommisærene var med i den forrige som også ble ledet av kommisjonspresident Jose Manuel Barroso.

Han er allerede godkjent av medlemslandene som ny kommisjonsleder. Europa-parlamentet kan formelt sett ikke nekte enkeltkommisærer jobben – bare si nei til hele kommisjonen. Men ved forrige valg i 2004 la parlamentet press på kommisjonen og hindret ansettelsen av en italiensk kommisær  på grunn av hans negative syn på homofile. En ungarsk kandidat ble trukket tilbake etter at han i utspørringen viste lite kunnskap om det som skulle bli hans fagfelt som energikommisær.

Høringene av kommisærene vil foregå frem til den 26.januar da kommisjonen skal være utnevnt.

Du kan følge høringene her.

Kommentarfeltet er lukket.