Et helt vanlig EU-valg

Av - 20.5.2009 10:01
Svensk flagg

Foto: graeme_newcomb, Flickr, CC

Dagens Nyheter har i dag en interessant leder om den labre svenske interessen for valget til Europaparlamentet (EP). Hver andre svenske er ikke klar over at det er EP-valg ifølge den siste meningsmålingen til DN/Synovate, og DN mener noe av grunnen er at politikerne roter det til. Ved å fremstille EP-valget som mindre viktig, påvirker de også velgerne til å tenke slik. Her er noen illustrerende sitat fra svenske partiledere:

– Det är ju inte ett vanligt val. I ett vanligt val har vi högre ambitioner, sa Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan för att förklara den måttliga målsättningen om 30 procent av rösterna.

– Väljarna är rationella, de inser att EU-valet inte är lika avgörande för deras vardag och framtiden, sa Moderaternas partiledare, statsminister Fredrik Reinfeldt.

DN påpeker også at det blir håpløst når svenske EU-politikerne har kampsaker som EP faktisk ikke har innflytelse på, eks. arbeidsløshet eller moms på frukt.

Gode poenger. Jeg hadde ventet at interessene for EP-valget hadde vært høyere i Sverige siden Sverige skal ha formannskapet i EU i et halvt år, fra juli. Mer info om de svenske ambisjonene her og her.

Tags: , , ,

Kommentarfeltet er lukket.