Endelig? Europeisk påskeharmonisering!

Av - 1.4.2010 08:13

Endelig felles europeisk påske med påskeegg og påskehare. Foto: CC/Torley

I år kan endelig alle europeerne feire felles påske. Men det er ikke EU som har skylden eller æren for harmoniseringen. Det er månen.

Påsken feires nemlig normalt på ulik tid i de katolske, protestantiske og ortodokse delene av det religøse Europa. Slik har det vært siden kirken splittet seg i en østlig og en vestlig del i 1054 og senere fikk ulike tidsregninger i form av de julianske og gregorianske kalenderne. Men i år og neste år faller månens faser  og de to tidsregningene sammen på en slik måte at påsken feires samtidig i øst og vest. Det har ikke skjedd siden 1942/43 og ville ikke skje igjen før 2071-72.

All grunn til å feire ekstra i år, altså. Og kanskje tenke over hva vi gjør på denne høytiden som egentlig er en blanding av kristen høytid, gammel germansk vårfest og jødisk pesach.

Hvem kom først - påskeharen eller egget?

Hvem kom først - påskeharen eller egget?

Også grunn til å undres over de mange tradisjoner vi holder ved like og hvor de kommer fra.

Hvorfor leter vi etter påskeegg som legges ut av en påskehare (!). Haren legger da ikke egg? Men både egg og harer er gamle fruktbarhetssymboler.

Hvorfor spiser noen fisk, mens andre sverger til påskelam? Det er tradisjoner fra gammel kristen- og jødedom.

Hvorfor knuser noen potteskår, mens andre skvetter vann eller vin på hverandre? Kanskje for å rense oss for gamle synder før vi begår nye?

Hvorfor reiser skandinaver på fjellet for å lese krim, mens mellomeuropeere samler vinterens rusk og rask til enorme bål. Kanskje for å si farvel til en lang vinter og glede seg over våren?

Påskens tradisjoner er et sammensurium av fruktbarhetsritualer, vårfølelser og drømmen om evig liv.

Her og her kan du lese mer om mangfoldet i europeisk påske.

Europeisk påske har satt spor i hele verden.

Det er tradisjoner som er blitt eksportert til hele verden med europeiske emigranter. Ofte motstrebende – innvandrere til USA feiret ikke den “gammeldagse” europeiske påsken før etter borgerkrigen. Den blodige krigen fra 1860-65 fikk også amerikanerne til å drømme om oppstandelse og en ny start i livet.

Ikke glem Jesus. Han spilte også en viktig rolle i tradisjonene som ble til påsken. Foto:

Europabloggen ønsker god påske!

Tags: , , , , , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.