Dyrt å være greker i Hellas

Av - 2.3.2010 10:15
Frynsete rykte. Den økonomikse krisen i Hellas truer euro-valutaen og EU-samarbeidet, men grekere flest sliter med korrupsjon i dagliglivet. Foto: CC-Android.

Frynsete rykte. Den økonomikse krisen i Hellas truer euro-valutaen og EU-samarbeidet, men grekere flest sliter med korrupsjon i dagliglivet. Foto: CC-Android.

Det er deilig å være norsk i Hellas. Sol, sjø og deilig mat. Sommerferie!

Men bak feriefasaden er dagliglivet dystrere. Mange grekere sliter med å få gjort selv de enkleste ting i et håpløst byråkrati.

Nytt førerkort? Ikke i dag. Prøv neste uke.

Tillatelse til å drive hotell? Bare kjør i vei. Ingen vil spørre deg likevel.

Bestemor på sykehus? Gi legen en skjerv så hun ikke havner bakerst i køen.

Skrekk-eksemplene er mange fra venner og bekjente i Hellas. Men nå er de også dokumentert. Anti-korrupsjons-organisasjonen Transparency International har regnet ut hvor mye gjennomsnittsgrekeren betaler i korrupsjon per år.

Prisen i offentlig sektor (førerkort, byggetillatelse, hjelp i sykehuskø) var i 2009 1355 euro (10 934 kroner) – en liten nedgang fra året før (1374 euro eller 11 088 kroner. Ferielandet er dermed et av de mest korrupte i EU.

Ifølge avisen Die Welt, som offentliggjorde rapporten, er “fakelaki” trolig mer utbredt i landet enn målingen viser. Begrepet “fakelaki” betyr egentlig “liten konvolutt” og betegner den vanligste formen for bestikkelse i Hellas.

Den rene korrupsjonen er likevel sjelden noe feriegjester møter. Problemet er dagliglivet for grekerne selv. Det gjelder heller ikke bare i møter med borgermestre, byråder, sykehusleger eller brannkontrollører. Det kan like godt være advokater, banker eller  vareleverandører.

I privat sektor økte nemlig korrupsjonen til 1671 euro (13484 kroner) – opp fra 1575 euro (12 660 kroner) i 2008. Ifølge meningsmålingen som er gjort av  selskapet Public Issue for Transparency ble grekerne i 13,4 prosent av tilfellene bedt om bestikkelser. Normalt kommer initiativet fra borgerne selv. 6122 voksne grekere ble spurt i undersøkelsen.

Ifølge TIs beregninger ble det i gresk byråkrati betalt  787 millionen euro bestikkelser og i privat sektor 325 millioner euro. I løpet av de siste to årene har uvanen økt med 23 prosent. Korrupsjonsforskerne mener det “bare” ble betalt 639 millioner euro (5,1 milliarder kroner) i 2007.

Til sammenligning; den greske statsgjelden er på rundt 300 milliarder euro (240 milliarde kroner).

Tags: , , , ,

2 kommentarer til “Dyrt å være greker i Hellas”

  1. […] Europabloggen.no » Blog Archive » Dyrt å være greker i Hellas. Denne artikkelen er kategorisert under Politikk. Bokmerk permanent lenke. Skriv en kommentar eller legg igjen en trackback: Trackback URL. […]

  2. Tove says:

    Det er også dyrt å gjøre ting lovlig i Hellas. Skal du feks ta opp lån for å bygge hus forsvinner det fort minst 10-15 000 euro bare i byggetillatelse, arkitekthonorar og advokatsalær (både du og banken må bruke hver sin advokat for å få lån, og dette betaler du).
    Vi skal nå betale over 3000 euro for lisens til å drive et bittelite pensjonat med 11 senger.
    Skattelovgivning etc er så komplisert at du for eksempel ikke kan fylle ut din egen selvangivelse, men er tvunget til å betale revisor.