Bygg slott, kjøp bil, drikk vin….

Av - 24.8.2009 08:10

Hva hjelper mot finanskrise? Når  fremtiden er så mørk at du må ta av deg solbrillene.

Grip sjansen til litt luksus når verden er opp-ned. Foto: Dag Yngland

Grip sjansen til litt luksus når verden er opp-ned. Foto: Dag Yngland

Finanskrisen er ikke over, advarte verdens ledende sentralbankere i helgen. Fra sitt årlige møte i USA advarte de mot å tro at den økonomiske festen kommer raskt i gang igjen. Men sentralbankere skal være bekymrede festbremser. Forrige uke kom det gode nyheter fra EUs to største økonomier.  Både Tyskland og Frankrike hadde i annet kvartal vekst for første gang på over et år.

Hva det skyldes? God gammel keynesianisme – men med en moderne vri. Staten setter i gang tiltak for å få fart på økonomien, men lar forbrukerne gjøre jobben. Tyske og franske forbrukere har nemlig blitt lokket av staten til å bruke mer penger.

I Tyskland har vrakpanten på gamle biler satt fart i nybilsalget. Over 20 000 kroner får du i premie for å kjøpe ny bil om du vraker den gamle. Den populære panten har holdt hjulene i gang i den kriserammede industrien i vinter. Tyske myndigheter støtter også oppussing av egen bolig og bruker nesten tre milliarder kroner på å pusse opp noen av landets mange gamle slott.

I Frankrike har myndighetene mer enn halvert momsen på  mat og drikke og dermed gjort lettere for franske forbrukere å leve ut sin lidenskap for å spise ute.

Men ikke alle euro-land har det like lett, skriver The Economist.. Britene var i vinter tidlig ute med moms-reduksjoner, men effekten  av deres stimulanspakke har ikke vært nok til å ta støyten for børs og boligkrakket.

I Spania sliter myndighetene med stigende arbeidsledighet. Hver femt spanjol er nå uten arbeid og hver hver tredje blant ungdom. Landet som i skyggen av turistbølgen opplevde en enorm eiendomsboom, opplever nå at begge disse to viktige bransjene er hardt rammet av krisen. De sosialdemokratiske regjeringene i Spania og Storbritannia vurderer nå å skjerpe skatten for de rike for å få mer penger til å hjelpe de fattige gjennom krisen.

I Italia har statsminister Silvio Berlusconi mer enn nok med damerykter og lite tid til å sette fart på økonomien. Det forgjeldede landet har heller ikke penger til å starte større motkonjunkturtiltak. En trøst får det være at Silvio i alle fall gir stadig næring til skandalepressen med nye avsløringer.

I Øst-Europa er det tøft for finanskrisens fremste ofre – boom-til-bust-landet Latvia og forgjeldede Ungarn. Men i regionens største økonomi Polen er det tegn på ny vekst. Mange polske arbeidere har kommet hjem fra jobber i eks-boom-land som Irland, Spania og Storbritannia. Nå tar de et tak i hjemlandet i stedet med kofferten full av penger og ideer utenfra.

Den europeiske modellen med en velferdsstat som tar av for svingningene i økonomien, ser ut til å ha virket bedre i finanskrisen enn den anglo-amerikanske modellen, tror flere økonomer. De mener Europa nå kan komme raskere ut av krisen enn USA. Selv de blant amerikanske økonomer så utskjelte lange europeiske feriene kan nå vise seg å være bra for produktiviteten.

Alle vet er lettere å glemme krisen og å sette solbrillene på når ferien er lang.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarfeltet er lukket.